hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Mennyi rostot kellene fogyasztani a krónikus kórképek prevenciója céljából?

Napi 25-29 gramm rostbevitellel számos krónikus kórkép incidenciája csökkenthető lenne. A fejlett országok lakosságának a rostfogyasztása ennél kevesebb.

Egy nemrégiben publikált meta-analízis készítői - az elmúlt 40 év kutatási eredményeit összegyűjtve - azt szerették volna számszerűsíteni, hogy naponta hány gramm rost elfogyasztása bizonyul hatásosnak a krónikus betegségek megelőzésében és a korai elhalálozás gyakoriságának a csökkentésében.

A rostoknak köszönhetően negyedével csökkenhet a morbiditás

A rostokban dús táplálékok közé sorolt teljes kiőrlésű termékek, zöldségek, gyümölcsök fogyasztásának egészségügyi előnyei ismertek. A lipid- és cukorszintek szabályozásán túl a testtömeg-kontrollban és az intesztinális mikrobiom egyensúlyának a biztosításában is alapvető fontosságúak a rostok.

Fotó: 123rf
Fotó: 123rf

A megfelelő mennyiségű rostbevitel számos krónikus kórkép megelőzésében segíthet, így például a koronáriás szívbetegség, a stroke, a 2-es típusú cukorbetegség, a vastagbéldaganat, illetve az elhízással összefüggő megbetegedések (pl. endometriumkarcinóma, mellrák, prosztatadaganat, nyelőcsőrák) vonatkozásában.

Bebizonyosodott, hogy azoknál, akik táplálkozása rostokban dús, 15-30 százalékkal ritkábban fordul elő kardiovaszkuláris kórképekre visszavezethető korai elhalálozás. Továbbá, a rostokban dús diéta 16-24 százalékkal redukálja a koronáriás szívbetegségek, a stroke, a 2-es típusú diabétesz és a vastagbéldaganat előfordulásának kockázatát.

Napi 25-29 gramm rostfogyasztás az ideális

Táplálkozással és rostfogyasztással kapcsolatos vizsgálatok, köztük 185 megfigyeléses vizsgálat (135 millió betegévet felölelve) és 58 klinikai vizsgálat (több, mint 4600 fő bevonásával) eredményeinek összegző áttekintésével próbálták meghatározni azt, hogy mennyi az optimális napi rostfogyasztás.

Az analízis rámutatott arra, hogy az előzőekben számszerűsített morbiditás- és mortalitás-csökkenés abban az esetben következik be, ha a napi rostfogyasztás 25 és 29 gramm közötti.

A statisztikák azt mutatják, hogy a fejlett országok lakosságának rostfogyasztása ettől az értéktől elmarad. Az Amerikai Egyesült Államokban a napi rostfogyasztás átlagosan csak mindössze 15 grammot tesz ki.

A túl sok rost is árthat?

A meta-analízis szerzői úgy vélik, hogy a napi 29 grammot meghaladó mértékű rostfogyasztás további kedvező hatásokkal járhat a krónikus kórképek megelőzését tekintve. Ugyanakkor, bár a vizsgálatok során „mellékhatásokról” nem számoltak be, óvatosságra is intenek,- mivel a fokozott rostbevitel a szervezet vas-szintjének a csökkenéséhez vezethet

(Forrás: MNT)

Dr. Budai Marianna
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink