hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Megvédhetnek a házi kedvencek a demenciától

Az Index szerint floridai tudósok bizonyították, hogy a kisállattartás jó hatással van az egészségre, és megelőzheti akár az időskori elbutulást is.

Egy friss orvosi vizsgálat szerint a hobbiból kutyát vagy macskát tartók között kevésbé fenyeget az időskori elbutulás veszélye. A vizsgálatban 65 év feletti személyek vettek részt, és az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet floridai munkatársainak vezetésével készült. A részletes eredményeket az Amerikai Neurológiai Akadémia idei kongresszusán mutatták be. A tanulmányba 1300-nál is több beteget vontak be, és hat éven keresztül figyelték meg a résztvevőket. A vizsgálat kezdetekor valamennyien normál kognitív képességekkel rendelkeztek, melyet kognitív tesztek kitöltésével folyamatosan nyomon követtek a vizsgálók. A vizsgálatban résztvevők több mint felének volt kutyája vagy macskája, egyharmaduk pedig 5 évnél is hosszabb ideje tartott kisállatot. 

A kisállatok tartása több egészségügyi haszonnal is járt. Az állattulajdonosok között statisztikailag kimutatható mértékben kevesebb volt a magas vérnyomás előfordulása, tehát nemcsak mentális, hanem fizikális egészségügyi paraméterekben is mérhető volt az állattartás haszna. Ezen felül a vizsgálat hatéves időtartama alatt a résztvevők szellemi képességeit vizsgáló tesztek eredménye jobb lefolyást mutatott az állattartók között, közülük is különösen azok között, akik 5 éve vagy annál is hosszabb ideje tartottak házi kedvencként kisállatot.

A jelenség magyarázata pillanatnyilag ismeretlen, ezért a vizsgálat szerzői ebben a stádiumban még nem merik kifejezetten terápiás céllal javasolni az állattartást. A magyarázat megtalálásához további vizsgálatok szükségesek, és ha ezek is meglesznek, akkor már akár megelőző vagy gyógyítási céllal is javasolható lesz a kisállatok tartása.

A felmerülő egyik lehetséges magyarázat a testmozgás mértékének emelkedése. Ez természetesen a kutyatartáshoz kapcsolódik, hiszen a kutyákat a legtöbb esetben sétálni viszi a tulajdonos, akár naponta többször is. A testmozgásról pedig tudjuk, hogy jótékony hatással lehet a vérnyomásra, és ezen kívül a hangulatunkra is. 

A szerzők elmélkedése szerint az állattartás csökkentheti a vér kortizol-, vagyis stresszhormonszintjét is. Erre a jelenlegin kívül már korábbi vizsgálatok is utaltak. A szerzők szerint ezért ha már van házi kedvencünk, mindenképpen tartsuk meg! A vizsgálatot elemző kívülálló szakértők szerint állami szinten is lehetne támogatni az állattartást, esetleg adókedvezmények vagy más ösztönzők formájában, írja az Index.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink