hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Meglepő kockázati tényezők a Covid-19 fertőzés rizikófaktorai között

Egy Csehországban lefolytatott közösségimédia-alapú információgyűjtő kampány elemzése során a kutatók meglepő következtetésekre jutottak a Covid-19 fertőzés rizikófaktoraival kapcsolatosan.

A felmérés eredményeit a Biology Methods & Protocols folyóiratban megjelent tanulmány foglalta össze, és összesen 105 kockázati és protektív faktort vett számításba, amelyek között demográfiai jellemzők, vitaminszedés, dohányzás, kábítószer-használat és egyéb szokások (pl. állattartás, sportolás) is szerepeltek.

Az eredmények szerint a Covid-19 kockázatát enyhén csökkentették a következő tényezők: nagyobb városban élés, magasabb iskolázottsági fok, női nem. A kockázatot növelő tényezők között a férfi nem, a nagyobb család, a 20 éven aluli gyerekekkel egy háztartásban élés és érdekes módon a „B” vércsoport szerepelt. Az egyedül élők sokkal kisebb eséllyel fertőződtek meg, és az egyéb tényezők közül a maszkviselés és a vitaminszedés volt a leginkább védő hatású akár a fertőződést, akár a betegség súlyosságát tekintve. A tanulmány három kockázatnövelő tényezőt azonosított: aktív sportolás, gyakori éneklés és hideg vízben úszás (közösségben).

Forrás: Jaroslav Flegr et al, The effects of 105 biological, socioeconomic, behavioral, and environmental factors on the risk of SARS-CoV-2 infection and a severe course of COVID-19: A prospective, explorative cohort study, Biology Methods & Protocols (2022).

Tumisu képe a Pixabay-en
Tumisu képe a Pixabay-en

(forrás: MedicalOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink