hirdetés
2019. október. 14., hétfő - Helén.
hirdetés

 

Másnaposság a gyakorlatban

Hasogató fejfájás, háborgó gyomor, szédülés, dehidráció. Aki valaha is túlságosan felöntött a garatra, ismeri a másnaposság tüneteit. Mit lehet hát tenni, hogy túléljük a másnapot?

hirdetés

Az alkohol öl, butít és nyomorba dönt, mégsem tudunk ellenállni neki. Különösen nem szilveszterkor, a másnapi macskakjajt azonban szívesen elkerülnénk. De vajon lehet-e? Az alábbiakban a vélt vagy valós gyógyító praktikákat vesszük sorra – köztük azokat, amelyek szakemberek szerint is enyhíthetik a másnaposság kínzó gyötrelmeit. 

 

1. Folyadékpótlás – mindenképp!

A vízivás létszükséglet. Diuretikus hatásánál fogva az alkohol dehidrációt okozhat, így az átdorbézolt éjszaka utáni bőséges folyadékpótlás nélkülözhetetlen a „túléléshez”. Dr. Daniel K. Hall-Flavin, a Mayo Klinika addiktológus pszichiáter főorvosa szerint jó, ha az ittas ember legalább fél liter vizet megiszik, mielőtt bezuhan az ágyba, és a másnapot is vízivással érdemes kezdeni.

 

2. Sportitalok – pénzkidobás

Noha a diuretikus hatásból adódóan az alkoholos befolyásoltság állapotában nemcsak vizet, hanem elektrolitokat is veszít a szervezet, ez nem olyan mértékű, hogy azonnali kompenzálásra szoruljon – mutat rá dr. Samir Zakhari, aki az USA nemzeti egészségvédelmi hivatalához (NIH, National Institute of Health) tartozó National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism részlegigazgatójaként az alkohol metabolizmusát és egészségi hatásait kutatja. A kutatások azt jelzik, hogy az izotóniás italként vagy sportitalként forgalmazott elektrolitpótló oldatok nem enyhítik jobban a másnaposságot, mint a víz – a hangsúly a folyadékpótláson van.

 

3. Kávé – akár jó is lehet

Másnaposan vagy sem, a reggeli ébredés utáni első kávé sokaknak nélkülözhetetlen ahhoz, hogy magukhoz térjenek. A koffein azonban éppúgy lehet oka, mint megszüntetője a fejfájásnak és a migrénnek, így az egyéni adottságoktól függ, hogy a túlzott alkoholfogyasztás okozta panaszokon segít-e vagy ront. Aki a kávé mellett dönt, célszerűen vízzel kísérje, mert az alkoholhoz hasonlóan a koffein is fokozza a vesék vérátáramlását és így fokozott dirézist idéz elő.

 

4. Még több alkohol – nem jó ötlet

A „kutyaharapást szőrével” elv alapján akár jó is lehetne, de csak elodázza az elkerülhetetlent, és a fejfájást is súlyosbíthatja. Dr. Hall-Flavin arra is felhívja a figyelmet, hogy a másnaposság e „gyógymódja” növeli az abúzus veszélyét, és hosszabb távon alkoholfüggőséghez vezethet.

 

Közelítő véralkoholszint és várható hatások a szeszfogyasztás függvényében

Véralkoholszint (‰)

Mit jelent a gyakorlatban?

Jellemzők

0,3-0,5

1 pohár (3-3,5 dl) sör vagy
1 pohár bor (1-1,5 dl) vagy
1 rövidital (0,5 dl)

Az első tünetek megjelenése: csillogó szem, derűsebb hangulat, bőbeszédűség, gátlások kezdeti leépülése.

0,5-1,5

2–4 pohár (3–3,5 dl) sör vagy
2–4 pohár bor (1-1,5 dl) vagy
2–4 rövidital (0,5 dl)

Ittasság. Eufória, kifejezetten emelkedett hangulat, gátlások elvesztése, alaptalan önbizalom, erősödő logorrhoea (bőbeszédűség). Mozgáskoordináció romlása, növekvő reakcióidő, szűkülő térlátás, belövellt kötőhártya. Pulzus és légzés szaporább, vérnyomás emelkedik, verejtékezés, fokozott vizeletkiválasztás (diuresis).

1,5-2,5

5–7 pohár (3–3,5 dl) sör vagy
5–7 pohár bor (1-1,5 dl) vagy
5–7 rövidital (0,5 dl)

Részegség. Excitáció (izgatottság), egzaltáció, nyugtalanság, ingadozó hangulat, agresszivitás. Normák figyelmen kívül hagyása. Érzékelés, reflexek, egyensúlyérzés romlása, bizonytalan járás és térbeli tájékozódás, akadozó beszéd. Sápadtság, légzés és szívműködés gyérül, hányinger, hányás jelentkezhet.

2,5-4,0

8–12 pohár (3–3,5 dl) sör vagy
8–12 pohár bor (1-1,5 dl) vagy
8–12 rövidital (0,5 dl)

Alkoholmérgezés. Zavarodottság, aluszékonyság, később komatózus szak: ingerekre nincs reakció, reflexek nem válthatóak ki, pupillák szűkek, légzés felületes, pulzus gyenge, vérnyomás alacsony. Vizelet- és széklettartási nehézségek. Aspiráció, fulladás veszélye (garatreflex nincs, nyelv hátracsúszhat), szabadban kihűlés, fagyás. Életveszélyes állapot.

>5,0

 

Halál.

 * Fehér bőrű, egészséges emberek szervezetének átlagos etil-alkohol metabolizmusa alapján kalkulálva. Forrás: orvosiLexikon.hu

 

5. Pirítós vagy pár keksz – vércukorszint-fenntartó

Ha az alkoholtól háborgó gyomor tiltakozik is a táplálékbevitel ellen, néhány keksz vagy egy ropogós pirítós kenyér segíthet, hogy másnap reggel legalább a vércukorszint a normál tartományban maradjon. Glükózforrásként hasznosítható táplálék hiányában a máj a szénhidrát-raktárakból igyekszik glükózt mozgósítani. A mértéktelen alkoholfogyasztás következtében azonban a máj kapacitásának zömét az alkohol lebontása köti le, így a csökkenő vércukorszintet nem képes kellő mértékben kompenzálni, az alacsony vércukorszint pedig ingerlékenységben és szédülésben, tompultságban nyilvánulhat meg.

Egy kis farmakológia

A szeszes italokban lévő etil-alkohol (etanol) a központi idegrendszerre hatva éri el hangulatmódosító hatását azáltal, hogy gátolja az idegsejtek közötti kommunikációt. Míg kis mennyiségben (1-2 pohárnyi sört vagy bort vagy 1 röviditalt) fogyasztva még a felszabadultság, a derűs hangulat a meghatározó, a véralkoholszint emelkedésével előtérbe kerülnek a centrális gátló hatások következményei: a csapongó beszéd és a logikátlan gondolattársítások, a mozgáskoordináció zavarai, a szélsőséges érzelmi állapotok vagy épp ellenkezőleg, a levertség. A memória kihagy, a reakcióidő megnyúlik, a tévesztések aránya jelentősen nő.
Az etil-alkohol gyulladást idéz elő a gyomornyálkahártyában, ennek köszönhető az émelygés és a hányás. A hipotalamuszon keresztül csökkenti a vízvisszaszívásért felelős antidiuretikus hormon termelését, emiatt fokozódik a kiválasztás és kiszáradás léphet fel – ez váltja ki a fejfájást, a szájszárazságot, és az erős szomjúságérzést. Az alkohol lebontásának köztiterméke, az acetaldehid szintén hozzájárul a fejfájás kialakulásához. Az italokban lévő adalékanyagok, színezékek és ízfokozók nagymértékben súlyosbítják a kellemetlen tüneteket.

Számos tényezőtől függ, hogy ki mennyire bírja az alkoholt: közülük a legfontosabbak az általános alkoholfogyasztási szokások, a testsúly és a nem. A nők fokozottan érzékenyek az alkoholra – hasonló alkoholhatás eléréséhez a nőknek általában feleannyi vagy harmadannyi alkohol elég, mint amennyi a férfiaknak.

 

6. Kiadós étkezés – előtte!

Az, hogy másnap mit eszünk, tulajdonképpen mindegy is – a lényeg, hogy az alkoholos kicsapongást kiadós evéssel indítsuk. A tele gyomorból lassabban szívódik fel az alkohol, így van rá esély, hogy a lebomlása is jobban lépést tud tartani a bevitellel, vagyis alkoholos intoxikáció nem vagy sokkal később alakul ki.

 

7. Fájdalomcsillapítók – ne paracetamolt!

A nem szteroid gyulladáscsökkentők – például az ipuprofen vagy a naproxenmegszüntethetik a másnapi fejfájást, a paracetamol azonban kerülendő, mert az alkohol már eleve próbára teszi a májat, így – főként gyakori ismétlődés esetén – fennáll a májkárosodás kockázata.

 

8. Vitaminok – nem bizonyított

Nem bizonyított, hogy a vitaminok enyhítik a másnaposság kínzó tüneteit, az egyszeri intoxikáció pedig nem károsítja észrevehetően a szervezet tápanyag-ellátottságát, így a vitamintabletták bevétele szükségtelen és eredménytelen.

 

9. Fizikai aktivitás – csak folyadékpótlással!

A máj által metabolizált alkohol bomlásterméke, az ecetsav szén-dioxidra és vízre bomolva ürül ki a szervezetből, tévhit viszont, hogy testmozgással „kiizzadhatjuk magunkból az alkoholt”. A nem megerőltető fizikai aktivitás – a séta vagy a kocogás – a mozgás során felszabaduló endorfinoknak köszönhetően javíthatja a hangulatot és enyhítheti a túlzott italozás miatti bűntudatot. Ha másnaposan testmozgásra szánnánk el magunkat, legyen kéznél a vizesüveg, nehogy az izzadás tovább fokozza a dehidrációt.

 

10. Szex – érdemes óvatosnak lenni!

Nem bizonyított, hogy a szex enyhítené a másnaposságot, az alkoholos befolyásoltság viszont igazoltan növeli a meggondolatlan és védekezés nélküli együttlétre való hajlandóságot. Egy szisztematikus irodalmi áttekintés  szerint a véralkoholszint 0,1 mg/ml-es emelkedése 5 százalékkal növeli a védekezés nélküli szexuális együttlét valószínűségét. Minél nagyobb mértékű tehát az alkoholfogyasztás, annál jobban megemelkedik a véralkoholszint, és annál nagyobb a kockázatkereső magatartás esélye. A metaanalízisben feldolgozott 12 vizsgálat erre vonatkozó eredményei egybehangzóak, és az érzékenységi elemzés, illetve a publikációs torzítások figyelembevétele is ugyanerre a megállapításra vezettek.

 

A legjobb gyógymód a megelőzés

Bármennyire szeretnénk is, nincs tehát „csodagyógymód” a részegség utáni másnaposság elkerülésére, így tanácsosabb mértéket tartani, ha nem szeretnénk a másnapot „agyonütve” tölteni. Egy átlagos, 70 kg testtömegű és egészséges májműködésű fehér bőrű ember szervezetében óránként mintegy 7–10 gramm alkohol bomlik le, azaz bő egy óra kell egy sör vagy egy pohár bor vagy egy rövidital alkoholtartalmának lebontásához. Ha a bevitel lépést tart a metabolizmussal, nagy baj nem lehet, ám ha túl gyors ütemben emelgetjük a teli poharat, jobb, ha előre megbarátkozunk a másnaposság kíméletlen gyötrelmeivel.

Források: Men’s Health, Teszt Plussz Online Fogyasztóvédelmi Magazin

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Könyveink

 • learn more ˝Lulu˝ - Bálint Lajos élete és munkássága

  Bálint Lajos, a művészvilágban Lulu, később Lulu bácsi, a huszadik századi magyar színházkultúra egyik formálója,...

 • learn more A maffia pszichéje - Klinikai esetleírások és az igazságüggyel együttműködők történetei

  A Cosa Nostra a fundamentalizmus világához tartozik: legyen az...

 • learn more Útmutató a SCID-5-CV használatához

  Nélkülözhetetlen segédlet a nemrégiben megjelent strukturált klinikai interjú (SCID-5-CV) alkalmazásához. Szakembereknek és leendő...

 • learn more Reflective recovery

  In this book we invite the reader to take a few steps into the “multiverse” of 12-step fellowship recovery cultures. These fellowships exist in many different...

 • learn more A Rorschach-próba

  A szerző, a teszt nemzetközileg elismert szakértője, a klinikai gyakorlatban leginkább elterjedt pszichodiagnosztikai módszer átfogó ismertetése mellett...

 • learn more Az orvostudomány története

  „Az orvostudomány haladását évezredek alatt orvosok ezreinek munkássága jelentette". Ez az Ar-Razi idézet a mottója az orvostudomány...

 • learn more Sebészet (10. kiadás)

  A könyveknek megvan a maguk sorsa (habent sua fata libelli). A Sebészeté szerencsésnek mondható, mert túl a megtisztelő medicina-nívódíjon immáron...

 • learn more A korszerű gyermekellátás és -ápolás kézikönyve 1-2.

  A Medicina Kiadó ismét forradalmian új, olvasóbarát, átfogó, gazdagon illusztrált könyvvel ajándékozza...

 • learn more Gyakorlati fájdalomcsillapítás

  A fájdalomcsillapítás minden gyakorló orvosnak feladata és kötelessége úgy, mint az elsősegélynyújtás vagy a reszuszcitáció. A...

 • learn more Tic-taktika

  „A Tourette-szindrómás gyermekek napi gondozása/nevelése nem sokban különbözik más gyermekekétől, azonban a Tourette-szindróma és az esetlegesen ezzel együtt...

 • learn more Személyiségzavarok – klinikum és kutatás

  A Tényi Tamás professzor által szerkesztett kötet az új ismereteket, a hatalmas és szerteágazó szakirodalmat, a friss...

 • learn more Kardiológia 2007

  Egy olyan országban, ahol a vezető halálokok közé soroljuk a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, feltétlenül fontos, hogy a társadalom minden rétegét...

 • learn more Kórtani alapismeretek

  A tankönyv a kórtani alapok ismertetése után részletesen foglalkozik az egyes szervek, szervrendszerek kórtani alapismereteivel. Ez az...

 • learn more Balneoterápia és hidroterápia

  Magyarország termálforrásokban gazdag. Így számos természetes gyógytényezőt alkalmazunk a gyógyítás céljára. A balneoterápia...

 • learn more A gasztroenterológia története

  Az orvoslás önálló, sajátos arculattal rendelkező területe az egyetemes tudománynak, és szerves része az általános...

 • learn more Árpád-kori templomok - látvány térkép

  A magyar történelem, a honfoglalás után korszak –az államalapítás korának- ötvenöt szép és jelentős műemlékét mutatja be...

 • learn more Férfigyógyászat

  Az orvosi szakterületek szétválása óta létezik a nőgyógyászat, amely alapvetően a női reprodukcióval és annak szerveivel foglalkozik. A FÉRFIGYÓGYÁSZAT...

 • learn more A személyközpontú pszichoterápia és tanácsadás a gyakorlatban

  Majdnem húsz éve annak, hogy a Személyközpontú tanácsadás a gyakorlatban első kiadása...

 • learn more Csoportdinamika

  Ez a könyv Rudas János harmadik műve a csoportokról. Aki korábban tanulta és gyakorolta az önismereti, személyiségfejlesztési, emberierőforrásfejlesztési...

 • learn more Élettörténetek a pszichoterápiában

  A pszichoanalízisről  egy kliens megjegyzése alapján a kezdetektől tudjuk, hogy beszélgető kúra. Mégis, fél évszázadon keresztül...