hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Már kevés súlyzózás is védi a szívet

Akár már heti egy óra súlyzós edzés nagy mértékben, 40-70 százalékkal csökkenti a stroke vagy szívroham kockázatát – írja a ScienceDaily nyomán a Dívány.

Az Iowai Egyetem kutatói közel 13 000 olyan felnőtt egészségügyi adatait elemezték, akik járnak edzeni, vizsgálták a szív- és érrendszeri problémák előfordulását. Figyelték a halálozási statisztikát, és arra az eredményre jutottak, hogy a megnövekedett ellenállóképesség nagy mértékben csökkenti a megbetegedések és a halál kockázatát is – írja a ScienceDaily nyomán a Dívány.

Az olyan aerob edzések, mint a futás, kocogás, gyaloglás könnyebben egyeztethetőek össze a napi teendőkkel, nem úgy, mint az edzőterembe járás, mely komolyabb logisztikai átszervezést, több időt igényel. Épp ezért a kutatók arra biztatnak, vonatkoztassunk el az edzőtermi edzésektől, súlyt emelgetni bárhol lehet!

A súlyzós edzéssel megszerezhető kondíció nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésére jó, de erősíti a csontokat, jótékony hatással van a magasvérnyomás-betegségre, a cukorbajra, a magas koleszterinszintre, sőt az anyagcserezavarra is. A szerzők szerint az izom úgy működik, mint egy erőmű: minél nagyobb, annál több kalóriát éget. Izomnöveléssel így megelőzhető lehet az elhízás, erősíthetőek az ízületek és a csontozat, mindemellett csökkenthető a szívinfarktus és a stroke kockázata is.

(forrás: Dívány)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink