hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Magyarországon egyedülálló műszert szerez be az ELTE

Több mint 56 millió forintos támogatásból Magyarországon egyedülálló műszert szerez be az Eötvös Loránd Tudományegyetem.

A fejlesztés segítségével biológiai, geológiai és kémiai mintákat lehet az anyag roncsolása nélkül elemezni. Többféle hasonló technológia is létezik, de a pályázott műszernél nagyobb felbontást csak részecskegyorsítókban kiépített kutatóhelyeken lehet elérni.

A növényi-, állati szövetek, talajok, kövületek, kőzetek, ásványok, de még az ipari termékek összetételének vizsgálata úgynevezett roncsolásos technikával, majd műszeres méréssel már évtizedek óta rutinszerű, nagy pontosságú meghatározást tesz lehetővé. Ezekkel a technikákkal azonban, a roncsolás miatt, az elemek eloszlásáról nem nyerhető információ. Sok esetben azonban az elemek mikroszkopikus, minőségi és mennyiségi eloszlásának az ismeretére is szükség van, például az élő növények leveleiben.

Ilyen méréseket tesz lehetővé a projekt keretében beszerzendő XRF (röntgen fluoreszcens) analitikai mikroszkóp, mellyel biológiai, geológiai és kémiai mintákat olcsó, roncsolásmentesen lehet analizálni.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg 2017. január 1-2019. december 31. között.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink