hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Magyar taggal bővült az Academia Europaea

A legelismertebb európai tudósokat tömörítő Academia Europaea (AE) tagjai közé választotta dr. Mócsai Attilát, az SE Élettani Intézetének egyetemi tanárát, az MTA doktorát, írja a semmelweis.hu.

A Gyulladásélettani Kutatócsoport vezetője az európai tudományos élethez való hozzájárulásáért érdemelte ki az elismerést, írja a semmelweis.hu.

Az 1988-ban Cambridge-ben megalakult AE jelenleg csaknem 3500 tagot számlál, elsősorban az európai országok állampolgárai közül. A szervezet célkitűzései között szerepel az európai kutatások eredményeinek szélesebb körű népszerűsítése és terjesztése, az interdiszciplináris és nemzetközi kutatási együttműködések támogatása, a tudományos szempontok kommunikációja az európai döntéshozók felé, valamint a társadalom figyelmének felhívása a tudományos eredmények hasznosságára. Rangját jelzi, hogy tagjaik közül több mint hetvenen nyerték el a Nobel-díjat.

Dr. Mócsai Attila posztdoktorként három évet töltött a University of California, San Francisco egyetemen, hazatérve megalapította saját munkacsoportját az Élettani Intézetben, kollégáival a gyulladásos betegségek kialakulásának mechanizmusát vizsgálják, valamint új gyógyszerfejlesztési célpontok azonosításán dolgoznak.  Az egyetemi tanár kutatásai során számos kórkép – köztük a rheumatoid arthritis és több bőrbetegség – állatmodelljét vizsgálva azt próbálja kideríteni, hogy az immunrendszer úgynevezett veleszületett ága miként játszik közre a gyulladásos betegségek létrejöttében.

Mócsai Attila a munkacsoport további tervei között említette, hogy reumatológus kollégák közreműködésével humán mintákra is kiterjesszék vizsgálataikat. Hozzátette: tavaly ősszel a reumatológiai betegségek kutatásának legnagyobb európai szintű együttműködése jött létre a Semmelweis Egyetem részvételével. A Rheuma Tolerance for Cure (RTCure) névre hallgató ötéves projekt célja a reumatológiai betegségek korai fázisban való felismerése és minél korábbi kezelése, illetve az ezzel kapcsolatos preklinikai és klinikai kutatási tevékenység.

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink