hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Magyar kutatók fejthették meg az izomláz okának rejtélyét

Tekintélyes tudományos szaklap közölte Sonkodi Balázsnak és a Testnevelési Egyetem további munkatársainak megállapítását, amely szerint az „izomláz” inkább „idegláz”.

A magyar orvosokból és kutatókból álló csapat komoly nemzetközi figyelmet kiváltó publikációja alapján, az izomláz eredete az izomorsóban található érzőidegvégek mikrosérülésének köszönhető.

A szakemberek és kutatók körében régóta folyik a vita arról, hogy tulajdonképpen mi is okozza az izomlázat. Korábban megdőlt az a vélekedés, miszerint az izomláz kialakulásáért az aktív mozgás közben felszaporodott tejsav lenne a felelős; miként az az elképzelés is megdőlt, hogy a kellemetlen izomfájdalmat az izomrostok mikroszakadása vagy gyulladása okozná.

A Sonkodi Balázs, Berkes István professzor és Koltai Erika által jegyzett tudományos cikk alapján a gyulladás vagy izomrostok mikroszakadása jelen van csak másodlagos jelenségek, míg az izomláz, mint tünet valós előidézője idegi eredetű.

A kutatók cikkükben bemutatták, hogy az izomláz mind fájdalom, mind gyulladás tekintetében heveny kompressziós neuropátia képét mutatják inkább. Az izomorsó egy olyan mikro képlet az izomrostok között, amelyet az izom “agyának” is nevezhetünk, ami azonban még a legfejlettebb orvos diagnosztikai eszközökkel sem látható. Vannak benne érző idegrostok, amelyek “fékező” (excentrikus) izomműködéssel járó fizikai terhelés alatt vagy edzetlen állapotban kompressziós mikrosérülést szenvedhetnek és ekkor alakulhat ki az izomláz.

A Sonkodi Balázs és csapata által publikált elméletet kutatásokkal és mérésekkel kell alátámasztani, amelyek a több mint száz éves élettani rejtély feloldásán túl, mind a sportban, mind pedig a mozgásterápiában komoly változásokat hozhatnak.

(forrás: MDPI)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink