hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Lenne mód a tüdőrák sikeresebb szűrésére

Alacsony dózisú komputertomográf (LDCT) szűréssel évente 12 000 tüdőrákos beteg életét lehetne megmenteni az Egyesült Államokban - derült ki egy új elemzésből.

Az Amerikai Rák Társaság online kiadványában megjelent tanulmány szerint jóllehet jelentős apadás következett be az amerikai dohányosok számában az utóbbi években, még ma is mintegy 43 millióan rabjai a cigarettának. Ha nem tudnak leszokni szenvedélyükről, felük dohányzás okozta betegségben - például tüdőrákban - fog meghalni. Megfelelő és időben elvégzett szűréssel azonban a tüdőrákos elhalálozások is visszafoghatók.

A felmérés keretében 2002 és 2009 közötti adatokat elemeztek, és arra jöttek rá, hogy a röntgenvizsgálatokkal összehasonlítva LDCT-szűréssel húsz százalékkal lehetne csökkenteni a tüdőrákos halálesetek számát a jelenlegi és volt dohányosok körében. (Utóbbiak közé azok számítottak, akik az elmúlt tizenöt éven belül hagyták abba a dohányzást, de előzőleg 30 éven át napi egy - vagy 15 éven át napi két - doboz cigarettát szívtak el.)

A következtetések alapján mintegy 8,5-9 millió olyan amerikai van, akin érdemes lenne elvégezni az LCDT-vizsgálatot: ha a szűrés megvalósulna, akkor - a tüdőrákos halálesetek számát figyelembe véve - évente hozzávetőleg 12 000 beteg életét lehetne megmenteni - olvasható a ScienceDaily tudományos hírportálon.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink