hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Legyen kiváncsi! Éjszakázzon!

Több mint hetven intézmény mintegy kétezer programmal, kísérletekkel, interaktív bemutatókkal, előadásokkal várja az érdeklődőket ma éjjel, a kutatók éjszakáján.

A rendezvénysorozat legfőbb célja olyan kedvező benyomást nyújtani a fiataloknak a magyarországi kutatásfejlesztési folyamatról és a különböző intézményekről, hogy minél többen válasszák a kutatói hivatást - mondta Tímár József, a Semmelweis Egyetem (SE) rektorhelyettese a beharangozó sajtótájkoztatón.

Az SE csaknem félszáz helyszínen várja a látogatókat többek között interaktív csoportos újraélesztéssel, sebészeti és bonctermi bemutatókkal, 3D-s anatómiai programmal, helyes fogmosási technikákkal, gyerekeknek szóló videoendoszkópos sebészeti gyakorlattal.

Ezen az estén megnyílik az érdeklődők előtt a Semmelweis Szimulációs Központ is, ahol a látogatók betekinthetnek a szimulációs orvosi képzés titkaiba.

Képes vagy! - fotópályázat

Az egyetem a Kutatók éjszakájának leggyorsabb kezű, a legérdekesebb látásmódú fotósait keresi, akiknek nincs más dolguk, mint öt napon belül feltölteni a képeiket a Semmelweis Egyetem Facebook-oldalára. (A szabályzatot itt találja.)

A Fül-Orr-Gégészeti, Fej- Nyaksebészeti Klinikán élethű embermodellen, háromdimenziós CT és navigációs rendszer segítségével mutatják be a navigáció alkalmazását az orr- és melléküreg endoszkópos sebészetben. Az Elméleti Orvostudományi Központ (EOK) aulájában szív-érrendszeri szűrővizsgálatra és testösszetétel meghatározásra várják a látogatókat. A Fogorvostudományi Kar Oktatási Centrumban az érdeklődők betekinthetnek egy fogszabályozó szakorvos mindennapi munkájába, megismerkedhetnek a 3D printerek fogászati alkalmazásának lehetőségeivel.

A Genomikai Medicina és Ritka Betegségek Intézetében a látogatók megtudhatják, hogy adott korban milyen szemlélettel, hogyan gyógyítottak az orvosok. A Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet munkatársai bemutatják azokat az embriosebészeti módszereket, amelyekkel a laboratóriumokban dolgoznak.  A nagyobb helyszínek között ingyenes Semmelweis buszjárat közlekedik. (Innen letölthető az egyetemen kínált programok listája.)

Az idén húszéves Bay Zoltán Nonprofit Kft. budapesti lézercsarnokában a lézer "ízébe" kóstolhatnak bele a látogatók gravírozott sajt és toast formájában, és tükrös fonofóniát játszhatnak. A szegedi telephelyen az állati érzékszervekkel, a miskolcin pedig a tapintható tudománnyal ismerkedhetnek meg, a Planetárium közönsége az Uránuszra vezető utat találhatja meg GPS segítségével. Az A38 hajón zenei workshopok, a Klebelsberg Kultúrkúriában szárazjeges kísérletek színesítik a programokat.

A központi budapesti helyszínen, a Dürer Rendezvényház rendezik meg a Kutatói és Szakmai Gyakorlati Helyek Börzéjét, emellett a látogatók megismerhetik többek között a világító élőlények rejtelmeit. A pécsi új regionális helyszínen, a Zsolnay Negyedben lesz óriás DNS építés, 3D nyomtatás és túravezetés az emberi test belsejében.

Ezen az éjszakán megnyílnak a az Ericsson kutató-fejlesztő laboratóriumai is, a központban rendhagyó fizikaórát tartanak közéleti személyiségek részvételével, bejelentkezik a MASAT-1 műhold, bemutatják a pókerező robotokat és kipróbálható egy tank vezérlése android rendszerrel.

Az eseménysorozatot partnereivel együtt immár nyolcadik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány. Bővebben a rendezvény honlapján olvashat a programról.

(forrás: MTI, Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink