hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Kutatási kiválósági központok 22 milliárdból

Az Európai Unió Horizont 2020 keretprogramjának Teaming kutatási kiválósági programján 8 milliárd forintot nyert két magyar vezetésű konzorcium, amelyek több mint 20 milliárd forintból hoznak létre kutatási kiválósági központokat az országban, közölte a konzorciumokat koordináló Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal).

A HCEMM-Molmedex - Creating the Hungarian Centre of Excellence Hungarian Medicine projekt során létrejövő Molekuláris Medicina Kiválósági Központ a népbetegségnek számító szív- és érrdenszeri, a daganatos, valamint a gyulladásos betegségek diagnosztikájával foglalkozik majd. A központ a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem és a budapesti Semmelweis Egyetem összefogásával valósul meg 15,6 milliárd forintból.

Az EPIC-Centre of Excellence in Production Informatics and Control projekt során 6,5 milliárd forintból létrejövő központ az ipar számára nélkülözhetetlen  kiber-fizikai gyártó és logisztikai rendszerek fejlesztésére törekszik, közölte az NKFI Hivatal. A konzorcium résztvevői - a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Fraunhofer Intézet - többek között az innovációs folyamat felgyorsítására, versenyképes gyártási ökoszisztéma kialakítására, valamint a magasan képzett kutatók utánpótlásának biztosítására törekednek.

A projektindító rendezvényen Pálinkás József, az NKFI Hivatal elnöke óriási sikernek nevezte, hogy a tíz győztes pályázatból kettő magyar vezetésű konzorciumokhoz kötődik.

A Teaming pályázati felhívására 27 országból 169 pályázat érkezett. 

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink