hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Korai stádiumban visszafordítható agyi károsodások?

Az idegi károsodás kialakulása és az agyi gyulladásos folyamatokban is szerepet játszó sejttípus, a mikroglia kapcsolatáról született felfedezés – írja az mno.hu.  

Magyar kutatók elsőként adtak választ arra, hogy az agyi gyulladásos folyamatokban is szerepet játszó sejttípus, a mikroglia milyen hatással van az idegi károsodás kialakulására. A meglepő eredmények több súlyos betegség kezelésében is új utakat nyithatnak meg – olvasható a hírportálon.

A jelenleg elérhető kutatási adatok alapján úgy tűnik, a gyulladásos folyamatoknak fontos szerepük van a legtöbb idegrendszeri betegség kialakulásában és lefolyásában – mondta el az mno.hu munkatársának Dénes Ádám, az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet (MTA KOKI) Neuroimmunológia kutatócsoportjának vezetője. Ez számos betegségről derült ki az utóbbi időben, például a stroke-ról, a Parkinson-kórról, az Alzheimer-kórról és a depresszióról. Ezekben az esetekben a páciensek agyában jóval korábban megjelennek gyulladásos faktorok, mint hogy tüneteik lennének. A kutatók úgy vélik, ha ezeket szelektíven gátolnák, vissza tudnák fordítani az agyi károsodást.

Az inflammációs folyamatokban szerepet játszó sejttípus, a mikroglia már az embrionális fejlődés korai fázisában bekerül az agyba. Ám arról, hogy felnőttkorban mire jó, már megoszlanak a vélemények – olvasható a portálon. Egyes kutatások szerint idegrendszeri sérülések után vagy neurodegeneratív betegségek esetén a mikrogliasejt gyorsan aktívvá válik, az általa termelt anyagok pedig károsak lehetnek az agyszövet működésére, idegsejtek pusztulását is eredményezheti. Több szakember azonban úgy véli, a mikroglia támogató szerepet tölt be.

A friss kutatás során egy már meglévő, nagyon jó minőségű képalkotó technológiát, az úgynevezett kétfoton-mikroszkópiás eljárást alkalmazták, melyet Rózsa Balázs MTA KOKI-s kutatócsoportja dolgozott ki. Emellett speciális műtéti technikákat is megalkottak, melyeknek köszönhetően először lehetett képalkotás közben agyi érelzáródást modellezni. Így a mikroglia sejtek olyan folyamatait vizsgálhatták, melyek normálisan, az élő agyban is lejátszódnak. Az erek elzárásával megfigyelték, hogy egy sérülés különböző fázisaiban az idegsejtek és a mikrogliasejtek miként reagálnak.

A kutatócsoport arra számított, hogy a gyulladásos sejtek eltávolítása kedvező lesz az agy számára, ám ennek éppen az ellenkezője történt: a mikrogliák nélkül a stroke utáni károsodás több mint 60 százalékkal volt nagyobb.

A teljes cikk az mno.hu-n található. 

 

 

(forrás: MNO)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink