hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Korai rákdiagnózis molekuláris ujjlenyomat segítségével?

A müncheni Ludwig Maximillian Egyetem lézerfizikai tanszékének BIRD kutatócsoportja az eLife folyóiratban számolt be egy új megközelítésről, amely áttörést hozhat az onkológiai diagnosztika területén.

A BIRD név a Broadband Infrared Diagnostics betűszava, és az eljárás során a betegtől vett vért valóban széles hullámhossz-tartományon vizsgálják infravörös fénnyel.

Egy adott vérminta spektroszkópos profilja pont annyira jellemző az egyénre, mint az ujjlenyomat, innen származik a “molekuláris ujjlenyomat” elnevezés. A kutatók most azt vizsgálták nagy elemszámú mintán, hogy a szervezetben kialakuló szolid tumorok által a vérbe bocsátott markerek, molekulák mennyire változtatják meg ezt az ujjlenyomatot.

Az eredmények meglepően robusztusak voltak, sőt, a kutatók szerint még az adott ráktípus is meghatározható a vérmintából, mégpedig a mostani tesztekhez képest sokkal korábbi stádiumban.

Sokat kell még fejleszteni az eljáráson ahhoz, hogy a rutin diagnosztikai gyakorlatban is megbízhatóan használható legyen, de a kutatók szerint az eredmények igen biztatóak, és arra utalnak, hogy a rákdiagnosztika “Szent Grálja” valóban létezik.

Forrás:

Marinus Huber et al, Infrared molecular fingerprinting of blood-based liquid biopsies for the detection of cancer, eLife (2021).

Marinus Huber et al, Stability of person-specific blood-based infrared molecular fingerprints opens up prospects for health monitoring, Nature Communications (2021).

Forrás: PharmaOnline archív
Forrás: PharmaOnline archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink