hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Kölyökkutya zsírjával a köszvény ellen

A Cambridge-i Egyetemi Könyvtár új projektjében középkori gyógyászati recepteket és szövegeket gyűjtenek, illetve digitalizálnak – írja az IFLScience nyomán a 24.

„Ezek a kéziratok remek betekintést nyújtanak a középkori orvosi kultúrába, a bennük található receptek pedig közel visznek bennünket a páciens és a kezelőorvos közötti, sok évszázaddal ezelőtti interakcióhoz” – mondta James Freeman, a könyvtár munkatársa. Mint hozzátette, a receptek a középkori élet fájdalmára és bizonytalanságára emlékeztetnek, a periódusban a ma használt antibiotikumok, antiszeptikumok és fájdalomcsillapítók még nem voltak ismertek.

Az egyik felkutatott terápiát a köszvény kezelésére dolgozták ki, a betegséget ma ibuprofénnel és étrendbeli változtatásokkal kezelik. A recept alapján a középkorban porított, sült, sózott bagolyhús és vaddisznózsír keverékével, az érintett terület bedörzsölésével próbálták gyógyítani a közvényt. Alternatívaként olyan kenőcsöt alkalmazhattak, melyet egy megsütött, csigával kitömött kölyökkutya zsírjából hoztak létre, írja a lap.

A cél az, hogy a mintegy 180 kéziratot digitalizálják, és ingyen elérhetővé tegyék a könyvtár oldalán. A felület a kulcsszavas keresést is lehetővé teszi majd, a laikusok számára pedig a fordítás és a kontextus is elérhető lesz.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink