hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Kockázatos az ismétlődő koronavírus-fertőzés

Az ismétlődő koronavírus-fertőzés kockázatosabb lehet, mint amikor első alkalommal kapjuk el a SARS-CoV-2 vírust, derül ki a Nature Magazinban megjelent friss tanulmányból, amit a HáziPatika ismertet.

“Az újrafertőződés az akut lefolyású betegség és a hosszú COVID kockázatát is növeli az oltott, az emlékeztető oltáson átesett és az oltatlan embereknél egyaránt” – idézte témával foglalkozó cikkében a Reuters Ziyad Al-Alyt, a St. Louis-i Washingtoni Orvostudományi Egyetem munkatársát, egy új tanulmány vezető szerzőjét. Az ismételt fertőzés miatt megnőhet a COVID-19 okozta halálozás, a kórházi kezelés és a súlyos egészségügyi problémák és szövődmények kockázata is.

A tanulmány elkészítéséhez az Egyesült Államok Veteránügyi Minisztériumának adatait használták fel a szakemberek. Több mint 443 ezer olyan beteget vontak be az elemzésbe, aki 2020. március 1. és 2022. április 6. között fertőződött meg, de csak egyetlen alkalommal. Emellett közel 41 ezer olyan veterán adatait is figyelembe vették, aki két vagy több alkalommal kapta el a koronavírust, és 5,3 millió egészséges emberét is, akik kimutathatóan egyszer sem fertőződtek meg, írja a lap.

Akik egynél többször kapták el a koronavírust, azok esetében több mint kétszeres volt a halálozás, és több mint háromszoros a kórházi kezelés kockázata, szemben azokkal, akik csak egyszer fertőződtek meg. 

“Ha valaki korábban már átesett a fertőzésen, és be volt oltva (vagyis erős immunitás alakult ki nála), újrafertőződés esetén akkor is nagyobb volt a súlyos kimenetelű megbetegedés kockázata”, összegezte Al-Aly.

(forrás: Házipatika)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink