hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Kiszámítható a szív- érrendszeri életkor

Egyszerű mérési módszer és mérőszám született, amely megmutatja egy személy szívbetegség- vagy stroke-kockázatát, írja az Origo.

Olyan egyszerű mérési módszert és mérőszámot dolgozott ki az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja (Centers for Disease Control and Prevention, CDC), amely világosan megmutatja egy-egy személy szívbetegség- vagy stroke-kockázatát, ugyanakkor pedig motivációul szolgál az egészségesebb életmódra való áttéréshez.

Ez a mérőszám a szív- és érrendszeri életkor, vagyis az illető szívének és érrendszerének becsült kora, amelyet a szív- és érrendszeri betegségek kockázata alapján számítanak ki – írja a Medscape.com szakmai portál nyomán az Origo.

A Morbidity és Mortality Weekly Report című szaklapban publikált tanulmány szerint a CDC 236 000 férfi (életkoruk 30 és 74 év közötti) és 342 000 ugyanilyen korú nő szív- és érrendszeri életkorát számította ki. A művelet alapja az úgynevezett Framingham Risk Score (FRS), azaz a Framingham Kockázati Pontszám mérési rendszer volt, amely azt számítja ki, hogy az illetőt milyen mértékben fenyegetik a szív- és érrendszeri betegségek az elkövetkezendő 10 évben. Ha a kiszámított szív- és érrendszeri életkor magasabb, mint az illető biológiai kora, az nagyobb kockázatot jelent, míg a biológiai kornál fiatalabb szív- és érrendszeri életkor kisebb rizikóra utal.

A CDC igazgatója, dr. Thomas Frieden a kutatással kapcsolatos sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy a szív- és érrendszeri életkor a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának megfoghatóbb jelzőértéke, mint az eddig használt egyéb pontszámok. Ennélfogva viszont sokkal komolyabb motivációt jelent az egészséges életmódra való áttéréshez, azaz a dohányzásról való leszokáshoz, a rendszeres mozgáshoz, a koleszterinszint és a vérnyomás kézben tartásához, mint az eddigi orvosi tanácsok. „A szív- és érrendszeri életkor könnyen érthető, egyszerű eszköz, amely segíthet benne, hogy az emberek a saját kezükbe vegyék az egészségük feletti ellenőrzést" – jelentette ki Frieden, majd hozzátette, hogy soha nincs késő ebben az értelemben visszaforgatni az órát.

(forrás: Origo)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink