hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Kesztyűbáb alakú mesterséges bőrt alkottak

A GyártásTrend szerint a mesterséges bőröket eddig „lapra szerelték”, azaz a hártyákat csak sík lapban tudták felvinni a sérült testrészre.

A biotechnológiával előállított bőr hártyái jól használhatók viszonylag sima, homogén felületű testrészekre történő átültetéshez. A bonyolultabb területeken, például a kezeken viszont már nem működnek jól. Ilyen esetekben általában több lapot kell összevarrni, hogy minden zugot és árkot be lehessen burkolni, ami egy fáradságos és időigényes folyamat. Most azonban a tudósok kidolgoztak egy olyan módszert, amellyel 3D-s formákban lehet előállítani a mesterséges bőröket. Ezeket szinte ruhadarabként lehet a testrészre csúsztatni.

A testreszabott mesterséges bőr létrehozása 3D-s szkenneléssel kezdődik. Utána 3D-vel kinyomtatják a beültetendő testrész üreges, átjárható, életnagyságú modelljét. Majd a modell felszínét bőrfibroblaszt sejtekkel (amelyek a bőr kötőszövetét alkotják), kollagénnel (amely a bőr szerkezetét adja) és keratinocita sejtekkel (amelyek a bőr külső rétegét alkotják) töltik fel. Végül a modell belsejét orvosi tápoldattal kezelik, amely táplálja sejteket.

Miután a sejtek valódi bőrré nőttek, a bőrt egyetlen, háromdimenziós darabban eltávolítják a modellből, majd ráhúzzák a tényleges testrészre, amelyhez készült, és a helyére varrják. A bőr ilyen módon történő növesztése körülbelül három hétig tart, ami körülbelül ugyanannyi idő, mint a hagyományos lapos lemezek növesztése. 

A laboratóriumi tesztek során, az emberi bőrsejtekből készült 3D-s transzplantátumokat sikeresen átültették egerek hátsó lábára. Maga a műtét mindössze 10 percet vett igénybe, és a mesterséges bőr négy hét alatt teljesen beépült a környező egérbőrbe. Ezenkívül az egy darabból álló transzplantátumok mechanikailag erősebbnek bizonyultak, mintha több, össze fűzött lapból készültek volna.

Hasan Erbil Abaci professzor, a Columbia Egyetem kutatásvezetője elmondta: további kutatások szükségesek annak érdekében, hogy a módszert embereken, klinikai vizsgálatokkal teszteljék. A kutatók reményei szerint a betegek a közeljövőben a saját sejtjeikből növesztett bőrtranszplantátumokat kaphatnak. Még az is elképzelhető, hogy a technológia jobb alternatívát jelenthet az arcátültetésekkel szemben, amelyek jelenleg a holttestekből kinyert arcszövetet használják, írja a New Atlas nyomán a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink