hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Keskenyedő könyök, gyengülő állkapocs, dudorok a nyak felett...

Az egészségtelen táplálkozás, a mozgásszegény mindennapok és technológiai kötődés testünkön is megjelenik. Az Index cikke.

Csontjaink folyamatosan és dinamikusan változnak életünkben a terheléshez alkalmazkodva. David Shahar, az ausztrál Sunshine Coast Egyetem tudósa kollégáival több mint ezer, 18–86 éves ember koponyaröntgen-felvételét elemezte. Így figyeltek fel a tüskeszerű „külső nyakszirti kiemelkedésnek” nevezett dudorra a nyak felett – írja a BBC  nyomán a lap. Minden negyedik, 18–30 éves embernél megtalálták a kiemelkedést, aminek oka Shahar szerint az okostelefonok és táblagépek fölé görnyedés. Előrehajlás közben kihúzzuk nyakunkat, és megfeszítjük, hogy helyén tartsa 5-6 kilós fejünket. A görnyedt testtartás extra nyomással terheli a nyakizmok és a koponya találkozásának régióját, amire a test egy új csontréteg kialakításával reagált.

Németországban a zsugorodó könyökökre figyeltek fel a tudósok. Christiane Scheffler, a Potsdami Egyetem antropológusa iskolás gyerekek testméreteit tanulmányozta, a magasságot a könyök szélességéhez viszonyította, eredményeit pedig összevetette egy 10 évvel korábbi vizsgálat adataival, és kiderült, a gyerekek csontváza évről évre egyre törékenyebbé válik, a könyök pedig keskenyedik.

És még egy testrész, amelyet befolyásolt a 21. század: az állkapcsunk.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink