hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Jubileumi díszoklevelek az SE-n

Az ötven, hatvan, hatvanöt és hetven évvel ezelőtt végzettek vehettek át arany, gyémánt, vas, valamint rubin jubileumi díszoklevelet az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) ünnepségén dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettestől és dr. Hunyady László dékántól.

„Nem az a fontos, hogy a madár hányszor csap a szárnyával, hanem, hogy íveljen” – idézte Pilinszkyt dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes a jubileumi díszoklevelek átadása alkalmából rendezett ünnepség megnyitásakor, utalva arra, hogy a jubilánsok egy ívet írtak le eddigi életük, pályájuk során, mely ív emberek ezreinek adta vissza egészségét, vagy könnyített szenvedésén. Nagy idők, nagy tanúi voltak a jubilánsok, olyan történelmi eseményekben volt részük, mint a világháború, a forradalom és a rendszerváltás; aktív értelmiségiként pedig alakítói is voltak a történelemnek – mondta a rektorhelyettes. Emlékeztetett arra, hogy az orvosi eskü szövegében a tanárok megbecsülése is szerepel. A jubilánsok tanítványokból, tanárokká, mesterekké váltak, a következő generáció pedig már tőlük kaphatta a tudást – fogalmazott Szabó Attila, hozzátéve, hogy így teljesedik ki Hippokrátesz esküje. A mai napon minden betegük és minden tanítványuk nevében is köszönjük munkájukat – jelentette ki.

Dr. Hunyady László dékán beszédében kiemelte, hogy az idei jubilánsok Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulóján vehetik át díszoklevelüket. Azok, akiket most ünneplünk, fél évszázad vagy még több év munkáját áldozták arra, hogy beteg embertársaikon segítsenek, tanítsanak vagy éppen az emberi tudást, a megismerést szolgálják – mutatott rá a dékán. Mint hangsúlyozta, a kar egykori hallgatói nem foglalkozást, hanem hivatást választottak annak idején, mégpedig a legszebbet, de egyben az egyik legnehezebbet is, mely áldozatok vállalásával jár. A dékán szólt arról, hogy személyes tapasztalatai szerint a nehéz időkben végzett orvosok sem bánták meg pályaválasztásukat, mert legtöbbjük számára örömöt jelent vagy jelentett a hivatásuk gyakorlása. „Ez a magyarázata annak, hogy az elmúlt évtizedekben tapasztalt számos probléma és nehézség ellenére a magyar egészségügy szakmai színvonala még mindig nemzetközi értelemben véve is magasra értékelhető” – mondta Hunyady László.

A teljes beszámolót a Semmelweis Egyetem honlapja közli.

(forrás: Semmelweis Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink