2024. április. 25., csütörtök - Márk.

Jóval hatékonyabban terjed a mutáns koronavírus

Egy kutatás szerint az új variáns 0,4-0,7-tel is növelni tudja az úgynevezett R-számot, írja a BBC nyomán a 444.hu.

A járványügyi szakértők szerint az R számnak 1 alatt kell lennie ahhoz, hogy az új esetek száma csökkenni kezdjen. Azt nem tudni, hogy Magyarországon mekkora az R szám, hiszen a magyar állami adatszolgáltatásból alig derül ki valami a vírus terjedéséről, ugyanakkor például Nagy-Britanniában a becslések szerint jelenleg 1,1 és 1,3 között lehet.

A londoni Imperial College kutatója, Axel Gandy meglehetősen extrémnek nevezte a különbséget a vírusverziók között, és szerinte az új variáns felbukkanása jelenti a legnagyobb kihívást a járvány kezdete óta. Az Imperial College kutatóinak munkája szerint a novemberi lezárások alatt a régi variáns terjedése a harmadára csökkent vissza, de az új variáns elterjedtsége a háromszorosára nőtt. A közelmúltban pedig meredeken emelkedni kezdett az új esetek száma, csütörtökön új fertőzöttségi rekordot jelentettek az országban. 

A korai eredmények alapján még azt lehetett látni, hogy ez a vírusvariáns sokkal hatékonyabban terjed a 20 évnél fiatalabbak között, ugyanakkor a friss adatok alapján az összes többi korcsoportban is nagyon gyorsan terjed a vírus, írja a 444.hu.

(forrás: 444.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés