2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Jól bírja a meleget a SARS-CoV-2

A Aix-Marseille Egyetem tudósai a Covid-19-betegséget okozó vírust egy órán át hevítették, de így is életképes maradt, írja a Magyar Hang.

A BioRxiv.org honlapon megjelent, független szakértők által még nem elbírált tanulmány szerint afrikai zöld majomsejtekbe fecskendeztek egy berlini betegtől származó vírustörzset, és kétféle – tiszta és szennyezett –  környezetben tenyésztették őket. Egy órán át tartó hatvan fokos hevítés után a tiszta környezetben lévő vírusok teljes mértékben deaktiválódtak, ám a valósághoz közeli elemekkel szennyezett mintákban nem pusztult el az összes vírusrészecske, és épp elég maradt belőle ahhoz, hogy elszaporodva újabb fertőzéshez vezessen. Pedig hatvan fokon még az Ebola-vírust is ártalmatlanná lehet tenni.

A problémát végül úgy oldották meg a francia kutatók, hogy 15 percen át 92 fokon hevítették a mintát. Ettől már tényleg deaktiválódtak a vírusok, de ezzel meg az a baj, hogy így károsodhat a vírus RNS-örökítőanyaga. A kutatók ezért azt javasolják, hogy vegyi úton tegyék fertőzőképtelenné a vírust, szemlézi a cikket a Magyar Hang.

A meleg időjárás sem sokat segít

Ugyancsak a Magyar Hang szemlézi az El Pais cikkét, amelyben a spanyol meteorológiai ügynökség (Aemet) szóvivőjét Fernando Beldat idézik, aki azt mondta, jól látható minta rajzolódik ki, minél hűvösebb van, annál nagyobb a kár, de a nyár önmagában még nem elegendő a járvány megfékezéséhez.

Az ügynökség nemrég befejeződött kutatásában a hőmérséklet és a fertőzés terjedésének összefüggéseit vizsgálták. Az eredmények optimizmusra adhatnak okot, de egyértelműen jelzik, egyhamar nem fog eltűnni a vírus.

A spanyol kutatók 14 napos időszak adatait vizsgálták. Cristina Linares epidemiológus, a kutatás egyik résztvevője szerint az eredmények azt sugallják, hogy vannak ismétlődő struktúrák, azonban a páratartalom és a hőmérséklet különbségei bizonytalanságot rejtenek magukban.

A cikkben emlékeztetnek rá, hogy bár Ausztráliában és Iránban kellően nyári volt az idő az elmúlt hónapokban, mégis nagyon gyorsan terjedt a fertőzés. Az El Pais Carl Heneghan oxfordi professzorra hivatkozva azt írja, az új koronavírushoz hasonló kórokozókra hatással van az időjárás, így várhatóan a meleg is befolyásolja a terjedését. Margarita del Val spanyol virológus hozzátette, vannak bizonyítékok arra vonatkozóan, hogy a meleg és a magasabb páratartalom csökkenti a vírus terjedési hatékonyságát. Tekintve azonban, hogy globális szinten egyelőre nem beszélhetünk immunitásról, az átviteli hatékonyság csökkenése nem vezet a járvány megtorpanásához.

(forrás: Magyar Hang)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés