hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

 

Ízlelés virtuálisan

Jelentős egészségügyi haszna lehet a virtuális ízérzékelésnek; a területen több áttörés is született az elmúlt időben – írja a Híradó.hu.

A Szingapúri Nemzeti Egyetemen már korábban megmutatták, hogy egy elektródákkal ellátott digitális kanállal erősíthető a sós, a savanyú és a keserű íz érzése a szájban – írja a New Scientist nyomán a Híradó.hu.

A kísérletet vezető Nimesha Ranasinghe és kollégája, Ellen Yi-Luen Do most az édessel is hasonló sikert ért el. Termál stimulációt alkalmaztak, magyarán a felület hőmérsékletének módosításával csapták be a nyelvet. A nyelv hegyén tapasztalt hirtelen hűvösség vagy forróság az agyban ízérzésként csapódik le. A módszer az önkéntesek felénél bevált, egyesek a melegebb, nagyjából 35 fokos hőmérsékletet kissé csípősnek, a hűvösebb, 18 fokos szenzort pedig mentolosnak érezték. Ranasinghe és Do szerint ha az elektródákat egy üveg szájához vezetjük, azzal segíthetünk a cukros italokat betegesen fogyasztó embereken. Megkapják az édes érzést, miközben diétás üdítőt fogyasztanak – érvelnek.

Az ízérzés azonban csak egyik eleme az élménynek, legalább ilyen fontos a textúra, az étel állaga. Ezen a téren a Tokiói Egyetem kutatói léptek előre, a rágóizom külső stimulálásával hitették el alanyaikkal, hogy valóban esznek. Szingapúrban is kipróbálták a módszert, de az ottani alanyok tényleg ettek közben, viszont az izom különféle frekvenciájú összerántásával sikerült módosítani az élményt. A gumicukor állag működött a legjobban, ha kekszet ettek is, azt érezték, hogy valami rugalmas van a szájukban. Mindkét projekt kísérleti fázisban van, de a tudósok szerint nagy lehetőségek kapujában állnak. Segíthetnek azokon, akiket gyenge állkapcsuk, allergiájuk vagy más betegségük megfoszt a változatos étkezés élményétől. Az idős emberek sóbevitelét is csökkenthetik, akik tompuló ízérzékelésük miatt hajlamosak túlfűszerezni az ételeket.

(forrás: Híradó Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink