hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Ízek, kalóriák nélkül

Japán kutatóik olyan mesterséges ízközvetítő gépet hoztak létre, amely képes az öt alapízt különböző felosztásokban szimulálni, írja a Qubit.

Az eszköz felhasználójának nem kell semmit elfogyasztania ahhoz, hogy tetszőleges ízeket érezhessen, a gép az öt alapízt tudja szimulálni különböző felosztásokban, így a csokitól a szusiig bármilyen íz közvetítésére képes.

A gép ötféle agar-agar alapú zselét használ az ízlelőbimbók becsapására, alapesetben a felhasználó mind az öt alapízt egyszerre érzi, ha megnyalja az eszközt. Az egyes ízek tompítására a Norimaki-szintetizátor névre keresztelt gép elektroforézist használ, ennek során az ionok vándorlását befolyásolják. Az elektromos erőtér hatására az ízeket hordozó gél részecskéi elválasztódnak egymástól, így lehet létrehozni a kívánt ízt.

Az öt alapízhez a szintetizátor ötféle hordozót használ, az édesért a glicerin felelős, a savanyút a citromsav, a keserűt a magnézium-klorid, a sósat a nátrium-klorid, az umamit pedig a nátrium-glutamát hordozza, írja a Qubit.

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink