hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

 

Istent játszó biológusok?

Óriási tudományos áttörésnek számít egy svéd biológus bejelentése, aki génmanipulációs kísérleteket folytat egészséges emberi magzatokon. Az egyelőre kezdetleges génolló segítségével örökletes betegségeket lehet majd kiiktatni, de a kritikusok már egy Huxley-féle Szép új világot vizionálnak Istent játszó biológusok által genetikailag feljavított szupergyerekekkel, írja a Népszabadság.

Tabudöntögető kísérletekről számolt be az amerikai NPR rádió, amely úgy tudja, hogy Fredrik Lanner, a stockholmi Karolinska Institute biológusa a világon elsőként egészséges emberi magzatokon kezdett DNS-manipulációs kísérleteket. Kritikusai szerint Lanner és kollégái ezzel megnyitották az utat a dizájnbébik, azaz mérnökök által tervezett gyermekek korszaka előtt.

A kutatócsoport az úgynevezett CRISPR-Cas9 génszerkesztési technológiát (közkeletű nevén a génollót) használja; ezzel úgy lehet javítani az örökítőanyagot, hogy nem használnak fel hozzá idegen géneket, így a technológia GMO-tiltás alá sem esik. A módszer már egy ideje rendelkezésre áll, ám most először próbálták ki egészséges emberi magzatokon. Lanner és társai konkrétan azt vizsgálják, hogyan szabályozzák a gének a magzatok fejlődését. A biológus ígérete szerint kutatásai hozzájárulhatnak a vetélések számának csökkentéséhez, illetve a meddőség gyógyításához.

A technológia következményei beláthatatlanok: miközben a segítségével egy sor örökletes betegséget ki lehet iktatni a hibás gének kikapcsolásával, a génolló azt is lehetővé teszi, hogy a jövőben személyre szabjuk a gyerekeinket, még magzati korban meghatározhassuk a  testfelépítését, a magasságát, a szemei és a haja színét, illetve a nemét.

A teljes cikk

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink