hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Így függ össze a Covid és a rejtélyes májbetegségek

A koronavírus miatti lezárások alatt csökkent az általános immunitás számos gyakori kórokozóval szemben – írja az Infostart.

Azért alakulhatott ki akut hepatitisz az érintett gyermekeknél, mert a pandémia korábbi szakaszában nem találkoztak két, egyébként gyakori vírussal, az adenovírussal, valamint egy adeno-asszociált vírussal (AAV2). Az esetek és maga a koronavírus közt nem találtak kapcsolatot a kutatók.

35 országban több mint ezer gyermeket érintett az ismeretlen eredetű, akut májgyulladás. Az első esetről 2022 januájában adtak hírt. A legtöbb beteg öt év alatti gyermek volt, de 16 éves érintettről is szóltak a hírek.

Korábban az adenovírusokat gyanúsították a megbetegedések kialakításával: a legtöbb beteg gyermektől vett mintában ezt az általában enyhe náthát vagy influenzaszerű megbetegedést okozó vírust mutatták ki. Két új kutatás eredményei azonban azt mutatták, hogy az AAV2 – amely általában nem okoz betegséget és nem képes szaporodni sem segédvírus, például adenovírus vagy herpeszvírus nélkül –, mindkét vizsgálatban az ismeretlen hepatitiszes esetek 96 százalékában jelen volt.

A kutatók szerint a két vírussal egyidejűleg történő megfertőződés magyarázhatja a májgyulladásos eseteket.

Bár még mindig van néhány megválaszolatlan kérdésünk azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi vezetett az akut hepatitiszes esetek kiugró számához, reméljük, hogy az eredmények megnyugtatják a koronavírus miatt aggódó szülőket, mivel egyik csapat sem talált közvetlen kapcsolatot a SARS-CoV-2 fertőzéssel – mondta a Judith Breuer professzor, a UCL GOS Gyermekegészségügyi Intézetének munkatársa.

Az eredmények megerősítik azt, hogy a koronavírus miatti lezárások alatt csökkent az általános immunitás számos gyakori kórokozóval szemben – írja az Infostart.

(forrás: Infostart)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink