hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

 

Idős korban már nem segít a mozgás a demencián

Az enyhétől a mérsékeltig terjedő demenciával, vagyis időskori elbutulással küzdő embereknél nem lassítja az agyi leépülést a testedzés, írja az Index.

Ettől függetlenül a mozgás jótékony hatással van a fizikai állapotra, ezért semmiképp sem érdemes felhagyni vele – írják az Oxfordi Egyetem kutatói a British Medical Journal című folyóiratban az Index szerint.

A tanulmányból kiderült, hogy a sport ugyan jó volt arra, hogy az idősek javítsák az állóképességüket és az izomzatukat, de ezek a jótékony hatások azonban nem járultak hozzá a kognitív leépülés lassulásához, vagy a mindennapi tevékenységek, a viselkedés és az egészséggel összefüggő életminőség javulásához. Tizenkét hónap elteltével tovább romlottak a kognitív képességek: az edzőcsoport tagjainál elhanyagolható mértékben ugyan, de élesebb volt a hanyatlás.

Bár a demencia kialakulása után már nem segít a torna, ugyanakkor a rendszeres testmozgást továbbra is az egyik leghatékonyabb módszerként tartják számon a demencia kockázatának csökkentésére.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink