hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Idén is Adjon egy estét a tudománynak!

Háború, energiaválság és klímavészhelyzet határozzák meg a jelenünket. Mit hozhat a jövő? Mire kell felkészülnünk, és hogyan készülhetünk fel rá? A legégetőbb kérdésekre a leghitelesebb forrásból kapunk választ a Magyar Tudomány Ünnepén. Tartson velünk személyesen a Magyar Tudományos Akadémia Székházának Dísztermében, valamint a képernyők előtt november 3-ától!

Tavaly ilyenkor a koronavírus foglya volt a világ, ma háború, energia- és gazdasági válság tetézi a régóta romló klímahelyzetet. A 2022-es Magyar Tudomány Ünnepén kiemelten foglalkoznak e súlyos problémákkal. A legfontosabb kérdéseket rövidebb, dinamikus előadásokban villantják fel, a téma iránt mélyebben érdeklődőknek pedig olyan szakmai programokat kínálnak, amelyek behatóbban, több tudományterület aspektusából vizsgálják azokat, közli az MTA.

Esti ismeretterjesztő előadás-sorozatuk Tudományünnep+ néven, megújult formában, aktuális témákkal várja a nagyközönséget a Díszteremben és online, az MTA YouTube-csatornáján. A programsorozat 2022. november 3-án 10 órakor kezdődik az ünnepélyes megnyitóval. Az egybegyűlteket Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke személyesen, Novák Katalin államfő pedig levélben köszönti. Az ünnepségen a 2022. évi Eötvös József-koszorúk, valamint az MTA 2022. évi tudományos díjainak átadása után Pléh Csaba akadémikus tart előadást „A tudások feszültségei a megismerő emberben: a modern pszichológia hozzászólása a tudományos világnézet vitáihoz” címmel. Az esemény közvetítése az MTA YouTube-csatornáján érhető el.

Forrás: mta.hu
Forrás: mta.hu

Oroszország háborúja a világ háborúja?

Az 1961-es kubai válság óta egyszer sem volt ilyen közel az emberiség a harmadik világháborúhoz. Rácz András Oroszország-szakértő arról beszél az orosz-ukrán háború kapcsán, hogy milyen források és hogyan használhatók egy folyamatban lévő katonai konfliktus elemzésében. A háborúval és várható következményeivel foglalkozó konferencia résztvevői pedig áttekintik a háború biztonságpolitikai és katonai összefüggéseit, az elhúzódó konfliktus és a szankciók világgazdaságra gyakorolt hatásait, de foglalkoznak a nemzetközi jogrendet érintő következményeivel is.

Energiaválság és megújulás

Az energetika mind a globális klímaválság, mind az ukrajnai konfliktus miatt napjaink egyik legmeghatározóbb kérdésköre.

Az orosz –ukrán háború miatt a fosszilis energiahordozók célzott kivezetésének kérdéséről az utóbbi időben az ellátásbiztonságra tevődik a hangsúly. Milyen folyamatokat indíthat be az energiaellátási válság? Háttérbe szorulhat-e a dekarbonizáció? Mit tehet a politika, és mit az egyének? Ezekre a kérdésekre válaszol Aszódi Attila energetikai mérnök.

Janáky Csaba vegyész bemutatja a megújuló energiák termelésével kapcsolatos legfőbb kihívásokat, majd ismerteti az energia átalakításának és tárolásának kémiai módszerét az energia későbbi felhasználhatóságával és a klímavédelemmel összefüggésben. A Tudományünnep+ keretében tartott előadásában szó lesz arról is, hogy az elektrifikáció helyett milyen esetekben célszerűbb és hatékonyabb a kibocsátott szén-dioxidot „megfogni” és hasznosítani.

Az energiaválság témáját járja körül a Tudomány és Parlament című kiemelt rendezvény, amelyen a nemzeti energiapolitika stratégiai kihívásait elemzik szakpolitikusok és a tudomány képviselői az energiaellátás diverzifikációjával, a nemzeti ellátás biztonságával, a háború és a geopolitikai helyzet alakulásának rövid és hosszú távú hatásaival és a környezeti fenntarthatósággal összefüggésben.

Az Atomenergetikai innovációk az energiabiztonság és a klímavédelem szolgálatában című előadóülésen a nukleáris energiát termelő berendezések új generációjával kapcsolatos kutatásokról számolnak be. Olyan berendezések tartoznak ide, amelyek a korábbiaknál hatékonyabban, megbízhatóbban és akár biztonságosabban működnek.

Klímaválság és fenntarthatóság

Hova tűnt a sok virág? Nemcsak a háborúra asszociálva idézhet elő dallamtapadást e jól ismert strófa, hanem a sokféleség csökkenése miatt is. Báldi András ökológus a Tudományünnep+-keretében életbe vágóan fontos példákkal illusztrálja, miért van okunk a szomorúságra, ha nem csapódnak rovarok a szélvédőnkre, vagy ha kilométereket autózunk a szántóföldek mellett anélkül, hogy mezei pacsirtát látnánk a rögök közt.

Az élővilág változatosságának csökkenése mögött álló, közvetlenül vagy közvetetten emberi eredetű okok közül az egyik a földhasználat megváltozása, ami részben az intenzív mezőgazdasági művelésre utal. Hiába igyekszünk minél intenzívebben kihasználni a termőterületeket, egy ponton túl képtelenség annyi élelmiszert fenntarthatóan előállítani, amennyit az emberiség exponenciálisan növekvő létszáma igényel. Hogyan kell változtatnunk fogyasztási szokásainkon? Milyen a jövő hamburgere, ha nem húsos? Popp József agrár-közgazdász többek közt ezekre a kérdésekre ad választ.

Hogy a klímaválságnak milyen sajátos jellemzői, forgatókönyvei vannak itt, a Kárpát-medencében, illetve hogyan alkalmazkodhatunk ezekhez a jövőben, azt Lakatos Mónika éghajlatkutató mondja el.

A jövő technológiáinak seregszemléje

A különböző válságjelenségek vizsgálatán kívül a legprogresszívebben fejlődő tudományterületeken elért eredményekről is szó lesz a Tudományünnep+ keretében.

A látásromlás megállításának és a látás helyreállításának úttörő módszerét dolgozta ki a világhírű neurobiológus, Roska Botond, aki most a tudományünnepen számol be az eljárás jelentőségéről és kutatásai jelenlegi fázisáról.

Évente néhány alkalommal felröppen a hír, hogy most már tényleg itt a kvantumforradalom, és az IBM vagy a Google megépítette az igazi „nagy” kvantumszámítógépet. Hogy mikor jön el végre a várva várt áttörés, és mit adhatnak nekünk a kvantumszámítógépek, Zimborás Zoltán fizikus mondja el.

Sudár Balázs történész a magyarság 10. század előtti történetével kapcsolatos régészeti és archeogenetikai kutatások legújabb fejleményeiről számol be.

Talán sokakat elgondolkodtat a digitális bölcsészet jelzős szerkezet látszólagos immanens ellentmondása, azonban az informatika térhódítása az elmúlt évtized során alaposan átalakította az irodalomtudomány módszertanát és szemléletét. Kecskeméti Gábor irodalomtörténész előadásában a 19–20. század néhány nemzeti klasszikusának szövegein szemlélteti e digitális fejlesztések után elérhető új kutatási módszereket és célkitűzéseket.

Zábori Balázs fizikus, űrkutatási rendszermérnök bemutatja, milyen szerepe van a magyar kutatóknak a 2024–25-től Hold körüli pályán megépülő űrállomás, a Lunar Gateway sugárzásvédelmében.

A Tudományünnep+ előadásai után a Magyar Csillagászati Egyesület munkatársaival kémlelhetjük az eget és a bolygók állását az MTA Székház előtt.

Akit a tudományok mellett a művészetek is érdekelnek, annak a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia kétnapos versfordító konferenciáját, valamint a Magyar Művészeti Akadémia programját ajánljuk, amelynek középpontjában a tudomány és a művészet kapcsolata áll.

 

A teljes programot keresse a tudomanyunnep.hu oldalon. Böngésszen az események, hírek, videók között, menjen el el az Akadémia székházába, vagy figyelje az élő közvetítéseket az MTA YouTube-csatornáján.

(forrás: mta.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink