hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Hová tűntek a spermiumok?

Az elmúlt közel fél évszázadban a fejlett társadalmakban élő férfiak spermaszáma több, mint 50%-kal csökkent, egyelőre ismeretlen okból, közölte az OTSZ Online.

Hagai Levine, az izraeli Hebrew University epidemiológusa arra a következtetésre jutott, hogy a férfiak hímivarsejt koncentrációja Európában, Észak-Amerikában, Ausztráliában és Új Zélandon 1973 és 2011 között 52,4 %-kal, az egy ejakulátumban lévő spermiumok száma pedig 59,3 %-kal csökkent. Dél-Amerika, Ázsia és Afrika férfi lakosságában viszont nem figyelhető meg ilyen statisztikailag szignifikáns negatív trend, bár ennek talán egyik oka abban rejlik, hogy ezekből a térségekből kevés, statisztikailag értékelhető és tudományosan megfelelő színvonalú adat áll rendelkezésünkre.

A lehetséges okokat környezeti és életmódbeli tényezőkben véli felfedezni. Nevezetesen a méhben fejlődő magzatot ért endokrin diszruptorok károsíthatják a fiúmagzatok ivarszerveit és termékenységét, ehhez járulnak s későbbi peszticidhatások, a dohányfüst és a testsúlyfelesleg.

További részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink