hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Hol lesz az uniós kutatóintézet?

Nem született teljes körű konszenzus csütörtök éjjel Brüsszelben az Európai Innovációs és Technológiai Intézet székhelyéről a 27 európai uniós tagállam között, azonban a versenyképességi miniszterek megállapodtak abban, hogy a székhely 2004 óta csatlakozott tagállamban lesz, és olyan országban, ahol még nem működik uniós ügynökség - jelentette be a maratoni ülést követően a szlovén EU-elnökség. Az öt jelölt közül a két kritérium egyszerre csak Budapestre illik.

Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a találkozót követően úgy nyilatkozott, jó esélye van annak, hogy a tervek szerint legkésőbb június 18-án meghozandó végső döntés Magyarországnak kedvez.

Az MTI értesülései szerint a 27 tagországból 26 támogatta Magyarországot, csak a saját székhelyjelölttel rendelkező Lengyelország jóváhagyása hiányzott a konszenzushoz. Többkörös szavazás során a németországi Jéna, a spanyolországi Sant Cugat del Valles (Barcelona), a közösen induló Bécs és Pozsony, valamint a lengyelországi Wroclaw és Budapest közül csak az utolsó kettő maradt versenyben.
Bajnai Gordon egy héttel ezelőtt prezentáción ismertette Brüsszelben a magyar elképzeléseket. Érvelésében kiemelt szerepet játszottak Magyarország tudományos tradíciói és jelenlegi elkötelezettsége a területen, továbbá az a tény, hogy a politikai élet, a tudományos világ és a színhelyül tervezett főváros egyöntetűen támogatja a tervet.

A kormány már több rendelkezést hozott az intézettel kapcsolatban egy Magyarország számára kedvező uniós döntés esetére. Eldőlt, hogy az intézet épülete a minden szempontból ideálisnak tűnő Infoparkban lesz, továbbá a kormány húsz évig vállalja az épületbérlet és öt évig húsz alkalmazott teljes bérköltségét.

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink