hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Hiperbárikus oxigénnel az Alzheimer-kór prevenciójában?

Az OTSZ Online szerint memóriazavarokkal küszködő idős embereknél a hiperbárikus oxigén kezelés (HBOT) növelheti az agyi vérátáramlást és javíthatja a kognitív teljesítményt.

A HBOT kognitív funkciókra gyakorolt kedvező hatását előzetesen már traumás agysérülést szenvedett, stroke-on átesett, anoxiás agykárásodást szenvedett és normálisan öregedő embereken is kimutatták. Jelenleg is több, folyamatban lévő kutatás jelzi, hogy a HBOT használatával javulhat a kognitív funkció, ezért dr. Shai Efrati (Sagol School of Neuroscience, Tel Aviv University, Izrael) és munkatársai az Aging c. folyóirat 2021. szeptember 9-i számában online megjelent tanulmányukban azt vizsgálták, mennyire használható a kezelés vaszkuláris működési zavarok és Alzheimer-kór esetén.

Vizsgálatukban jelentős memóriazavarral küzdő 6 idős ember szerepelt (átlag életkor 70 ± 2,68 év), akiknél három hónapon belül 60 HBOT kezelést végeztek. A kezelések előtt és után is sorozatos MRI sorozatos felvételekkel ellenőrizték az agyi vérátáramlást és számítógépes próbákkal a kognitív funkciókat. A HBOT után az agyi várátáramlás – az agy számos területén, az agykéreg Brodman 1, 2, 32, 34, 40, 42, 43 és 48-as területein - szignifikánsan javult. A kognitív mérések a globális kognitív mérték szignifikáns javulását (P=0,004) igazolták: leginkább az emlékezet, a figyelem és az információ-feldolgozás sebessége javult. A kutatók szerint a HBOT-t követően az átlagos középértékre javult fel az átlagos memória, azaz az életkornak és a képzettségi szintnek megfelelően normalizálódott. A javulás a rövid idejű memória és a munkamemória javulásával, valamint a mérlegelés és a válasz lerövidülésével, valamint egy releváns inger kiválasztásának és az arra történő koncentrációnak javulásával van összefüggésben – írták a kutatók.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink