hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.
hirdetés

 

Hátráltatja a kutatást a közbeszerzés

A tudományos világ nem akar kétsebességes Európát, mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

A tudományos világ nem akar kétsebességes Európát – szögezte le Lovász László. Az MTA elnöke szerint olyan programokra van szükség, amelyek segítik a felzárkózást.

Az, hogy a régió tudományos központja hol van, nehezen mérhető – mondta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke. „Prága vagy Krakkó mindig fontos tudományos város lesz.” Ahhoz, hogy Magyarország előrelépjen, több dolognak is változnia kellene – mondta Lovász László, hozzátéve: nemrég erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel is.

„Az egyik, amit említettem egy viszonylag explicit dolog: kellene Budapestre egy sok ezer főt befogadni képes kongresszusi központ. Ma már a nagy kongresszusok tényleg nagyok, van, amelyik a tízezer főt is meghaladja, de az ötezret mindegyik. Ezeknek kellene lehetőséget adni, hogy idejöjjenek.”

A közbeszerzési törvények fölöslegesen hátrányosan érintik a tudományos kutatást – mondta az MTA elnöke. „Nagyon gyakran hónapokkal késleltetnek fontos kísérleteket, ami ilyen éles nemzetközi versenyben komoly hátrányt jelenthet.” Lovász László hozzátette: az Emberi Erőforrások Minisztériumával közösen készített jogszabály-tervezet reményei szerint hónapokon belül a kormány elé kerül.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink