hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

 

Hatékony hordható rákdiagnosztizáló eszköz

A GyártásTrend szerint a véráram folyamatos ellenőrzésével lehet vizsgálati célból elfogni a rákos sejteket.

Egy amerikai fejlesztésű, hordható eszköz folyamatosan és közvetlenül a beteg véráramából gyűjti be az élő rákos sejteket. A Michigani Egyetem mérnökei és orvosai által kifejlesztett szerkezet a rák diagnosztizálását és a kezelését is jelentősen megkönnyítheti.

A tudósok szerint a daganatok egy perc alatt több mint 1000 rákos sejtet tudnak a véráramba bocsátani. Ezen útnak eresztett sejtekből nehéz akármennyit is elfogni, hogy vizsgálati céllal tanulmányozni lehessen őket. A jelenlegi módszerek mintavétellel dolgoznak, de egyáltalán nem garantált, hogy akár előrehaladott stádiumú rák esetében is a mintákkal egy sejtet is kézre tudnak keríteni.

Az új eszköz órákon keresztül, a vérfolyam rendületlen ellenőrzésével tudja kiszűrni a rosszindulatú elemeket. A szerkezet kifejlesztését vezető tudós, Sunitha Nagrath szerint a régi és az új metódus között akkora a különbség, mint egy ötpercenként egy képet készítő, illetve egy valós idejű videót közvetítő biztonsági kamera között. Míg az első esetben a betolakodó könnyedén bejuthat a számára tiltott területre, a másodikban – legalábbis észrevétlennek maradni – esélye sincsen.

Forrás: Tae Hyun Kim, University of Michigan

A készüléket négy fő komponens, méghozzá egy mikrovezérlő, egy perisztaltikus szivattyú, egy heparin-(véralvadásgátló) injektor és egy mikrofluid chip alkotja.

Amikor a páciens az eszközt viseli, a perifériás vénájából származó vért egy tartós intravénás katéterrel átvezetik az apparátuson, amellyel így a páciens vérét sokkal megbízhatóbban tudják átvizsgálni a hagyományos technikáknál, írja a lap.

(forrás: GyártásTrend)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink