hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Hallucinogén békaváladék depresszióra?

A Maastricht Egyetem kutatói rájöttek, hogy a coloradói folyami varangy (Bufo alvarius) váladékából nyert hatóanyag csökkenti a depresszió és a szorongás tüneteit, írja a 24.hu.

Dél-amerikai sámánok évezredek óta használják az 5-MeO-DMT vegyületet természetes formájában, mivel erős pszichoaktív triptamin, tehát hallucinációkat okoz – rövideket, de annál intenzívebbeket, számol be róla a Psychopharmacology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány. A szerzők ugyanezt a vegyületet tesztelték depressziós és szorongó alanyokon, és megállapították, hogy komolyan javított az állapotukon, legalább is pár hetes időintervallumban.

A Maastricht Egyetem kutatói 42 alanyt választottak ki, akik különböző teszteken keresztül a békaváladékból szerzett vegyülettel kezeltek. Átlagosan a depressziós tünetek 18 százalékkal csökkentek már egynapos, belélegzéssel zajló kezelés után, a szorongásnál ugyanígy 39 százalékos csökkenést, a stressz-szintben pedig 27 százalékos csökkenést mértek.

A kutatók megkeresték a résztvevőket egy hónappal később is, és itt jött az igazi változás: a depressziós tünetek 68 százalékkal csökkentek a korábbi állapothoz képest, a szorongás pedig 56, a stressz 48 százalékkal csökkent. A kutatók attól tartanak, hogy ha a kutatásuk szélesebb körben is megállja a helyét, akkor a coloradói varangyokat levadásszák – ami pedig kifejezetten felesleges, hiszen az 5-MeO-DMT vegyület szintetikusan is nagyon könnyen előállítható, semmi szükség hozzá a varangyváladékra.

A teljes cikk

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink