hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Hallgatócentrikus szemléletet ígér az új dékán

A curriculum reform teljes körű bevezetését tartja a legfontosabb feladatának a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karának július 1-jével kinevezett új dékánja, dr. Kellermayer Miklós.

A curriculum reform teljes körű bevezetése, hatékony pályára állítása a legfontosabb feladata dr. Kellermayer Miklósnak, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar július 1-jével kinevezett új dékánjának. Mint elmondta, a megújuló curriculum szerkezetének kidolgozásával közvetlenül a kari tanács 2018. októberi, dékáni pályázatát támogató döntését követően bízta meg rektori biztosként dr. Merkely Béla, aki közvetlenül is részt vett a munkában. Az új dékán úgy véli, bátorság kellett a változtatáshoz, ennek a nagyívű, a rektor által meghirdetett programnak a keresztülviteléhez. Ugyanakkor – bár a szerkezet változik – tartalmilag nem állt a feje tetejére a tanrend, hiszen építünk a jó tradícióinkra – hangsúlyozta. A legfontosabbnak azt tartja, hogy a hatékony és letisztult új curriculumban sikerült precízen megfogalmazni a célokat, így például azt, hogy a graduális oktatást úgy kell átalakítani, hogy nagyon jó tudású, gondolkodásra és döntéshozásra képes leendő orvosokat képezzünk. A döntéshozáshoz bátorság kell, ez egy szemléletbeli kérdés, amit személyes példamutatással lehet elérni, átadni – emelte ki. Nekünk oktatóknak, és majd később a hallgatóknak is, az kell legyen a legfontosabb küldetésünk, hogy példaképekké váljunk – fogalmazott. A szemléletformáláshoz szükséges az is, hogy a klinikai modulban kiemelt szerepet kapjon a kiscsoportos oktatás, lássák a hallgatók, hogyan hozzuk meg ezeket a döntéseket – teszi hozzá. A letisztult a struktúrában az elméleti, preklinikai, majd a klinikai modulba tartozó tantárgyak egymásba szövődően következnek, a belső redundanciák minimalizálására törekedtek. Dr. Kellermayer Miklós elmondta azt is, hogy január óta minden intézetbe és klinikára ellátogatott. Elsősorban leendő dékánként, de rektori biztosként is fontos volt számára, hogy megszólítsa a kari közösségeket, beszélgessenek a problémákról és a közös célokról.

Dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja (Fotó: Semmelweis Egyetem/Tuba Zoltán)
Dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja (Fotó: Semmelweis Egyetem/Tuba Zoltán)

Az új curriculummal kapcsolatban kiemelte még, hogy szeptembertől létrejön a tiszta blokkok rendszere a klinikai modulban, a hallgatók egy nap egy képzőhelyen lesznek, aktív fókuszált jelenléttel együtt lüktetnek, lélegeznek a klinika életével – mutatott rá, hozzátéve, hogy a héten közbeiktatott szabadnapokon pedig tudják végezni az egyéb tevékenységeiket (pl. TDK- és demonstrátori munka). A dékán fontosnak érzi a demonstrátori rendszer erősítését, ami egyrészt megalapozza azt, hogy a hallgatók később jó oktatókká váljanak, de a jelenlegi oktatók növekvő terhein is enyhíteni tud. Az új curriculum – amely szeptembertől bevezetésre kerül a magyar képzésben 1. 3. 4. és 6. évben – összességében nagyon hallgatóbarát lett, de egyúttal biztosítja, hogy a hivatásukra felkészítő, magas értéket hordozó oktatást kapjanak az itt tanulók – jelentette ki a dékán, aki számára a hallgatóközpontúság általánosságban is nagyon fontos. Mint elmondta, két gyermeke már orvosként végzett, egyikük kutatóorvos, másikuk PhD-hallgató, míg a legkisebb most lesz másodéves az ÁOK-n. Így az ő szemükön keresztül is beleláthatott, hogy milyen nehézségekkel küzdenek az orvostanhallgatók, mennyire próbára teszi őket a képzés. Dr. Kellermayer Miklós fontosnak tartja, hogy átsegítsék a nehézségeken a hallgatókat, szellemi és lelki értelemben is.

További részletek a Semmelweis Egyetem portálján.

(forrás: Semmelweis Egyetem )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink