hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Halálba esszük magunkat

A Lancetben jelent meg az a tanulmány, amelyből kiderül, népesség 20 százaléka az egészségtelen táplálkozás miatt hal meg, írja az Index.

A kutatás szerint, amelyet a Global Burden Disease 2017 (a betegségek globális terhét vizsgáló) tudományos konzorcium közreműködői készítettek, 2017-ben 11 millió korai halál volt az egészségtelen ételek számlájára írható. A közvetlen vezető halálokok a szív- és érrendszeri betegségek voltak, őket követték a daganatos megbetegedések és a II-es típusú cukorbetegség.

Összességében a szegényes étrend főként az egészséges táplálékok nem fogyasztása miatt bizonyult inkább károsnak, semmint az egészségtelenek túlzott fogyasztása miatt. A 195 vizsgált ország közül a legtöbben Üzbegisztánban halnak meg az egészségtelen táplálkozás miatt, míg legkevesebben Izraelben.

A szerzők amellett érvelnek, hogy az eredményeik bizonyítják, hogy azonnali összehangolt erőfeszítésekre van szükség a táplálkozás egészségesebbé tételére világszerte, és a lépéseknek az élelmiszerellátás minden szintjére, illetve a szektort érintő szakpolitikára is ki kell terjednie.

A kutatás megerősíti azt, amit már sok éve sejteni lehetett: hogy a rossz táplálkozás minden más kockázati tényezőnél erősebb oka a korai halálozásnak – nyilatkozta az Index szerint a tanulmány egyik szerzője, Christopher Murray, a Washingtoni Egyetem kutatója.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink