hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Gyógyszer, hogy ne öregedjünk

Olyan gének meghatározásán dolgoznak, amelyek szerepet játszhatnak abban, hogy hosszabban, egészségesebben élhessünk, írja a Népszava.

A New York-i Albert Einstein Orvosi Egyetem kutatócsoportja Nir Barzilai vezetésével öregedéssel kapcsolatos genetikai vizsgálatokat végez több mint ötszáz 95 és 112 év közötti egészséges emberen és gyerekeiken, számol be a Népszava.

A Hosszú Élet Génjei Projekt során meghatározzák azokat a géneket, amelyek szerepet játszhatnak abban, hogy az emberek hosszabb, egészségesebb életet élhessenek. A kutatások eredményeként kifejleszthetők olyan gyógyszerek, amelyek hatásos ellenszerei lehetnek az öregedéssel járó bajoknak, mint a szív és érrendszeri megbetegedések, az Alzheimer-kór, és a 2-es típusú cukorbetegség.

Nir Barzilai meglepő dolgot közölt a csoport tagjairól a BBC cikkében: „Majdnem ötven százalékuk túlsúlyos. Sokan közülük megrögzött dohányosok, nem mozognak és egészségtelenül étkeznek. Eszük ágában sincs azt tenni, amit az orvosuk tanácsol.” A kutatások során olyan genetikai variánsokat találtak náluk, amelyek védelmet nyújtanak az öregedéssel kapcsolatos betegségekkel szemben. Tízezer ember közül egy szerencsés eléggé ahhoz, hogy rendelkezzék ezekkel a szuper-öregség génekkel, ők megérik a késő öregkort, ezért vannak olyan nagy számban a vizsgált csoportban, de Barzilai hiszi, a tudomány segíthet a többieken is.

Néhány gyógyszercég jelenleg azt vizsgálja, hogy ezek a genetikai tulajdonságok felhasználhatók-e új gyógyszerek kifejlesztéshez. Kiderült például, hogy a nagyon olcsó metformin, amelyet hatvan éve használnak elsődlegesen a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, hosszabb és egészségesebb életet biztosít a különböző kísérleti állatoknak. Azt még nem sikerült tisztázni, pontosan hogyan teszi ezt, de valószínű, hogy az oxidánsok okozta károkat és a gyulladásokat csökkenti a sejtekben. Az embereknél a metformin csökkenti a szívbetegségek, a cukorbetegség és az értelmi hanyatlás kockázatát.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink