hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Gesztációs diabetes utáni alkoholfogyasztás

A terhességi diabetesen átesett asszonyoknál a mérsékelt alkohol-bevitel csökkenti a későbbi 2-típusú diabetes kialakulásának kockázatát, írja az OTSZ Online.

A Nurses’ Health Study II. -ben szereplő több mint 4700, terhességi cukorbetegségen átesett asszony adatai azt mutatták, hogy a napi egy-másfél adag alkohol 55%-kal csökkentette a későbbi 2-es típusú diabetes (T2D) kialakulásának kockázatát. Az egyéb előnyök és kockázatok ismeretében és számba vételével azonban egyelőre nem tanácsolják a szerzők sem, hogy javasoljuk ezen hölgyek számára a mérsékelt alkoholbevitelt.

A JAMA Network Open-ben szeptemberben megjelent Nurses’ Health Study II-ben résztvevő ápolónők közül 4740-nak volt terhességi diabetese. Őket követték 1991. január 1. és 2017. dec. 31. között a Diabetes & Women’s Health Study részeként, melyben négy évenként töltöttek ki kérdőívet a táplálkozásukkal és alkoholfogyasztásukkal kapcsolatban. A vizsgálat kezdetekor a résztvevők átlagéletkora 38 év volt, és átlagosan 24 éven keresztül követték őket, ami 78.328 személy-év megfigyelést jelent. A kérdőívet kitöltők alkoholfogyasztását négy kategóriába sorolták: (1) nem fogyasztanak alkoholt, (2) 0,1-4,9 g/nap, (3) 5,0-14,9 g/nap, és (4) 15,0 g/nap vagy azt meghaladó alkoholbevitel.

A követési idő alatt 897, terhességi diabetesen átesett nőben alakult ki 2-es típusú diabetes. A különböző táplálkozási és életmódbeli (fizikális aktivitás, stb.) változatokhoz való igazítás után azt látták, hogy az 5,0-14,9 g/nap (kb. fél-egy ital/nap) alkoholfogyasztás mellett szignifikánsan kevesebb volt az incidentális T2D megjelenése a teljes absztinenciához képest (HR: 0,45). A BMI-hez való igazítás után pedig úgy tűnt, hogy ez a 5,0-14,9 g/nap alkoholfogyasztás 41%-kal csökkenti a T2D kialakulásának kockázatát (HR: 0,59). Az ennél kisebb- vagy nagyobb mértékű alkoholbevitel nem befolyásolta a T2D kialakulásának kockázatát.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink