hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Tudomány

Genetikailag meghatározott gyorsabb öregedés

Olyan génváltozatra bukkantak brit és holland kutatók, amely megmagyarázhatja, miért öregszenek egyes emberek korábban, mint mások; a felfedezés az öregedéssel összefüggő betegségek, ráktípusok megértéséhez is közelebb visz.
A kutatók a Nature Genetics című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban 500 ezernél több genetikai változatot elemeztek, és megállapították, hogy azok az emberek, akiknél kimutatható volt egy bizonyos génváltozat, nagy valószínűséggel 3–4 évvel idősebbek voltak biológiai koruknál.
 
„Tanulmányunk eredménye azt sugallja, hogy egyes emberek genetikailag kódolva vannak a gyorsabb ütemű öregedésre” – mondta Tim Spector, a londoni King's College munkatársa, a kutatás egyik vezetője.
 
Cikkükben a kutatók leírják, hogy kétféle öregedésről beszélhetünk: az egyik a kronológiai, életkor szerinti öregedés, a másik pedig a biológiai, a sejtek öregedése. A szakemberek úgy vélik, az öregedéssel összefüggő betegségeknél, például egyes ráktípusoknál inkább a biológiai kor számít, mintsem az évek szerinti.
 
A kutatók a telomereket vizsgálták, azokat a „védőkupakokat”, melyek a kromoszómák végén helyezkednek el, és amelyek hossza összefügg a sejt korával: az öregedő sejtben rövidül a telomer szakasz. A telomerek rövidülése ezáltal a szervezet idő előtti öregedéséhez és rákhoz vezethet. A legutóbbi, 2009-es orvosi Nobel-díjat három tudós megosztva kapta a telomerek rövidülését megelőző telomeráz nevű enzim felfedezéséért. Ebben a vizsgálatban kimutatták, hogy az emberek egy részében olyan genetikai változat van, amely miatt a telomerek rövidebbek, tehát magasabb a személyek biológiai kora.
 
A génváltozat közel helyezkedik el az ún. TERC génhez. A tudósok egy ideje tudták már, hogy a TERC gén fontos szerepet játszik a telomerek hosszának megőrzésében,  és kulcsfontosságú szerepet játszik az öregedésben és a rák kialakulásában. A mostani tanulmány fontosságát azonban az adja, hogy először találtak kapcsolatot egy génváltozat jelenléte és az emberek korábbi öregedése között.
 
„Régóta tudtunk a telomerek létéről, ám az, hogy egy embereknél gyakran előforduló (gén)variánst találtunk, amely megváltoztatja azokat, igen fontos lépés” – hangsúlyozta Spector. A kutatók szerint azoknál az embereknél, akik a gén egy meghatározott változatát hordozták, rövidebb volt a telomerszakasz, és biológiailag öregebbek voltak.
 
MTI

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink