hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Fonálféreg segíthet kiszimatolni a tüdőrákot

Ahogy a kutyák képesek az emberi leheletből, vérből és vizeletmintából kiszagolni a rák különféle típusait, a fonálférgekhez hasonló, egyszerű organizmusok, mint a Caenorhabditis elegans is közelebb húzódnak a rákos sejtek felé a szagmintát követve, közli a Qubit.

Erre jöttek rá és ezt a tulajdonságot használták ki amerikai kutatók arra, hogy egy olyan diagnosztikai szerkezet prototípusát hozzák létre, amely ezeknek a milliméteres fonálférgeknek a segítségével nem invazív módon képes a tüdőrák korai stádiumában a daganatos sejtek detektálására. A kutatásról az Amerikai Vegyészeti Társaság (ACS) számolt be

Nari Jang, a prototípust az ACS tavaszi találkozóján bemutató kutató elmondta: a tüdőrák korai diagnózisa elengedhetetlen a hatékony kezeléshez és a túlélési esélyek növeléséhez, ezért a legjobb, ha a rákszűrési módszer gyors, könnyen elvégezhető és olcsó. Ehhez képest az orvosok a tüdőrákot jelenleg képalkotó vizsgálatokkal és biopsziával igyekeznek megállapítani, ezek a módszerek viszont nem alkalmasak rá, hogy a tumort a legkorábbi stádiumban elcsípjék.

A tüdőrákos sejtek más szagmolekulákat bocsátanak ki magukból, mint a normális sejtek, és köztudott, hogy a C. elegans bizonyos szagokat kerül, míg másokhoz vonzódik. Így a kutatók első lépésként kipróbálták, hogy a rákos betegek vizeletmintái milyen hatást váltanak ki a férgekből. Kiderült, hogy a Petri-csészékben elhelyezett férgek közelebb húzódtak a rákos betegek mintáihoz, viszont taszították őket a normál vizeletminták.

Első tesztjeik alapján a kutatók szerint az eszköz 70 százalékban hatékonyan mutatta ki a rákos sejteket a hígított sejtkultúra-oldatban.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Qubit)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink