hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

 

Fókuszált ultrahangos kezelés a Parkinson-kór tüneteire

Egy minimálisan invazív ultrahangos beavatkozással jelentősen sikerült enyhíteni Parkinson-kóros betegeknél a tremort, a fizikális tüneteket, és javítani a mobilitást, írja az OTSZ Online.

A University of Maryland School of Medicine (UMSOM) kutatói a New England Journal of Medicine folyóiratban megjelent cikkükben egy olyan, kis elemszámú klinikai vizsgálat eredményeiről számoltak be, amelyben az agy egyik oldalán elhelyezkedő régió ablációjával 70%-os válaszarányt sikerült elérni, és a betegek tremorja, egyéb fizikális tünetei jelentésen javultak.

A művelet során a beteg egy Exablate Neuro sisakot vesz fel, majd egy MRI készülékbe fekszik be, és a kezelés során végig ébren van. A kezelőorvos az ultrahangot a koponyán keresztül a globus pallidus agyterületre irányítja, amely az agy mélyén található, az akaratlagos mozgást támogató terület. Az MRI-felvételek segítségével az orvosok valós idejű hőmérsékleti térképet kapnak a kezelendő területről, így pontosan meg tudják határozni a célpontot, és elég magas hőmérsékletet tudnak alkalmazni az ablációhoz. Ezalatt a beteg visszajelzést is ad, ami lehetővé teszi az orvosok számára, hogy nyomon kövessék az abláció azonnali hatásait, szükség esetén pedig finomításokat végezhessenek el.

A kezelést 16 központban az FDA által egy éve engedélyezett Exablate Neuro orvosi eszközzel végezték. A klinikai vizsgálatban 94 közepesen súlyos Parkinson-kórban szenvedő olyan beteg vett részt, akiknél a gyógyszeres kezelések nem működtek igazán jól, például súlyos remegést okoztak.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink