hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Fizikus a látás szolgálatában

Akár 160 százalékos „sasszemlátást is okozhat” az az eljárás, amelyet Juhász Tibor dolgozott ki. A fizikussal a Népszava készített interjút.

– Megdobban az ember szíve, ha magyar tudós a Nobel-díj átadásáról érkezik Budapestre. Miben segítette Gérard Albert Mourou munkáját, aki önnek mondott köszönetet, amikor átvette a Nobel-díját?

– Miután Szegeden átvetettem a doktori címet, 1987-ben a rochesteri egyetem ösztöndíjasa lettem, ahol a Lézerenergetikai Intézetben Gérard lett főnököm. Sok évig voltunk kollégák. Kezdetben egy részecskegyorsítón dolgoztunk, értünk is el eredményeket.

– A Nagy Hadronütköztetőn ügyködtek negyed századdal korábban, kicsiben?

– Egy asztalon egészen pontosan, és sokkal olcsóbban. Látszott, hogy ez egy hosszadalmas folyamat lesz, de leginkább az látszott, hogy Rochesterben sosem süt a nap. Kaliforniából kaptam állásajánlatot, összecsomagoltam és mentem. Gérard maradt, de később neki is elege lett, elment Michiganbe. Jobb egyetem, jobb város, kikerül a tavak hatása alól, többet süt a nap.

– Fizikus létére hogyan keveredett szemészeti alkalmazások közelébe?

– Valahol ezt is Gérardnak köszönhetem. Volt egy kis cége még Rochesterben, ahol esténként dolgoztam, leginkább a család tisztességes megélhetése miatt, de tanultam is belőle sokat. Eladtak egy berendezést egy startup-cégnek, amely szemészeti lézereket akart építeni, de nem ment. Felhívtak, nézzem meg. Elautóztam San Diegóba, estére minden működött. Olyan boldogok voltak, hogy rögtön állást ajánlottak. Ragaszkodtam az egyetemhez, de a szabadidőmben a konzulensük lettem.

– A Nobel-díjas szikra kipattanására emlékszik?

– Egyszer vasárnap hajnali ötkor megcsörrent a telefonom. Gérard volt a nagy hírrel: egy hallgató véletlenül belenézett a rövid impulzusú lézerbe, ami roncsolta a szemét, de csak nagyon picit. Úgy gondolta, ez még jó lehet valamire. Akkoriban én is éppen erre az eredményre jutottam, azzal a különbséggel, hogy mi ezt már kikísérleteztük, de a szükséges femtolézer technológia kifejlesztésére már nem igazán maradt pénz. Elmentem Michiganbe, és a Gérard által szerzett 300 ezer dollárból alapkísérleteket végeztünk. Kiderült, majom- és hullaszemekben is működik a dolog.

A teljes beszélgetést a Népszava közli.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink