hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

Ezután két anyja is lehet...

Az Egyesült Királyság termékenységi szabályozása mostantól megengedi, hogy egy újszülöttnek két anyja is lehessen, jelentette a BBC alapján az Index.

A történelmi jelentőségű, ám ellentmondásos döntés célja, hogy ne jöhessenek világra mitokondriális kórokkal, azaz potenciálisan halálos örökletes betegségekkel sújtott gyermekek, írja a lap.

A gyakran halálos mitokondriális betegségek – izomsorvadás, vakság, süketség, epilepszia, tanulási nehézségek, cukorbetegség, szív- és májelégtelenség –, a sérült mitokondrium (azaz az energia előállításában, elraktározásában szerepet játszó sejtszervecske) miatt alakulhatnak ki a gyermekekben. Az új módszerrel az orvosok képesek olyan “összelegózott” petesejtet beültetni az egészséges gyermekre vágyó anyába, amiben a mitokondrium teljesen egészséges.

Mivel a mitokondrium is tartalmaz DNS-t, ezért végeredményben az újszülött három felnőtt ember DNS-éből fog részesülni. A fizikai és személyi jegyeit persze továbbra is két szülőjétől, anyjától és apjától fogja örökölni.

A lombikbébi kezelés továbbfejlesztésén dolgozó newcastle-i orvosok lehetnek az elsők, akik alkalmazhatják a maguk által kidolgozott új módszert, és már kérvényezték is, hogy kaphassanak az eljáráshoz szükséges donor petesejteket. Az első, két anyától és egy apától fogant gyermek születése 2017 végén várható, később évente huszonöt párt segíthetnek gyermekáldáshoz az új módszerrel.

Az eljárást ellenzők arra figyelmeztetnek, hogy a mitokondriumcserés módszerek megnyitják a kaput a genetikailag módosított, “dizájner csecsemők” létrehozása előtt.

(forrás: BBC/Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink