hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

 

Ezért fokozza a stressz a gyulladásos bélbetegségek tüneteit

A Pennsylvaniai Egyetem kutatói feltárták, miért súlyosbíthatja a krónikus stressz a gyulladásos bélbetegségekben (például a colitis ulcerosában – fekélyes vastagbélgyulladásban – vagy Crohn-betegségben) szenvedő betegek tüneteit, írja a Magyar Hang.

A kutatók a stressz és a bélgyulladás közötti kapcsolat felderítésének első lépcsőfokaként feltételezték, hogy a mechanizmus a mellékvesékkel állhat kapcsolatban. Kiderült, hogy a glükokortikoidok nem a gyulladást kiváltó anyagokat termelő immunsejtekre hatnak közvetlenül, hanem a bélben lévő idegsejtekre, és azok közvetítésével jut el a jelzés az immunsejtekhez. Az immunsejtekből felszabaduló gyulladási faktorok eredeti feladata a kórokozók elleni harc lenne, de az utóbbi évtizedekben kiderült, hogy a legtöbb krónikus, esetenként halálos betegség hátterében a krónikus gyulladás áll.

A glükokortikoidok szerepe meglepő a gyulladás erősítésében, hiszen a krónikus bélgyulladás egyes gyógyszereinek éppen glükokortikoidok a hatóanyagai. A kutatók e látszólagos paradoxon feloldását abban látják, hogy amikor hirtelen szökik fel a hormonszint, annak gyulladásgátló szerepe van, viszont ahogy a stressz krónikussá válik, és így a stresszhormonok koncentrációja is magas szinten állandósul, az egész hormonális rendszer működése eltolódik, felborul, és a glükokortikoidok immár serkentik a gyulladást, írja a Magyar Hang.

(forrás: Magyar Hang)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink