hirdetés
2024. április. 16., kedd - Csongor.
hirdetés

 

Ezért nem alakul ki tüdőrák sok erős dohányosnál

Az ismert kockázatok ellenére tüdőrák „csak” az élethosszig tartó dohányosok 10-20 százalékánál alakul ki, írja egy tanulmány, amit 24.hu ismertet.

Az IFLScience ismerteti azt a tanulmányt, amely szerint a jelenség hátterében több faktor is állhat, az új vizsgálat alapján ugyanakkor többről van szó puszta szerencsénél. A szakértők szerint egy olyan mechanizmus adhatja a védelmet, amely képes szabályozni a tüdőben a mutációk számát.

A kutatók régóta sejtik, hogy a dohányzás a tüdősejtekben DNS-mutációk révén képes daganatot okozni. Dr. Simon Spivack, az Albert Einstein College of Medicine munkatársa és kollégái ennek megfelelően elemzésük során jóval több mutációt észleltek a dohányzók sejtjeiben, mint a nem dohányzóknál.

A mutációk száma csak egy bizonyos határig, 23 csomag-évig emelkedett. A csomag-év a cigarettafogyasztás klinikai számszerűsítését szolgálja, és az elszívott szálak, illetve a dohányzás hosszának idején alapul. Ha például valaki 23 éven át átlagosan naponta egy-egy csomag cigarettát használt el, vagy 46 éven keresztül napi fél csomagot szívott, a csomag-év 23.

A határ oka egy olyan rendszer lehet, amely képes helyreállítani a DNS-károsodást vagy méregteleníteni a füstöt. Fontos hozzátenni, hogy az elképzelés alátámasztásához további elemzésekre lesz szükség.

Spivack szerint bizonyos erős dohányosok azért maradhattak életben ilyen sokáig, mert szervezetük képes elnyomni a további mutációkat, írja a 24.hu.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink