hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Ez lehet a SARS-CoV-2 Achilles-sarka

Egy vírusfehérje lehet a túlzott gyulladásos immunválaszt okozó légúti vírusok, így a koronavírus gyenge pontja is – írja a 24.hu.

Az EurekAlerten megjelent sajtóközlemény. nyomán a 24.hu azt írja, az RSV vírusban az NS2 fehérje kiiktatásával a szervezet még azelőtt elpusztítja a kórokozót, hogy gyulladásos túlreakció jöjjön létre. A Washington Állami Egyetem kutatói szerint ez lehet a SARS-CoV-2-höz hasonló légúti vírusok gyenge pontja.

Más légúti vírusokhoz, köztük a Covid-19-et okozó SARS-CoV-2 vírushoz hasonlóan, az RSV is a levegőcseréért felelős tüdősejteket fertőzi meg, és vírusgyárként használja fel őket. Az ellenőrizhetetlen vírusszaporodás ezekben a sejtekben pusztulásukhoz és súlyos gyulladásos folyamatokhoz vezet, így különböző tüdőbetegségek alakulhatnak ki, és végső esetben halálozással is végződhet a folyamat.

Az RSV a koronavírushoz hasonlóan a tüdőt támadja elsősorban. Idén Magyarországon évtizedek óta nem látott járványt okoz, főként a kora- és újszülöttekre, valamint a csecsemőkre jelent nagy veszélyt a megbetegedés, esetükben nagyobb eséllyel alakul ki a kislégutak súlyos gyulladása, vagy akár tüdőgyulladás is, mely akadályozza az oxigénfelvételt.

(forrás: 24.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink