hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Évet értékelt a Professzorok Batthyány Köre

A Professzorok Batthyány Köre kiadta rendes éves összefoglalóját, amiben végigveszik, szerintük hogyan állnak a dolgok, írja az Index.

A PBK maximálisan támogatja a kormány nemzetpolitikáját és családpolitikáját és gazdaságpolitikáját, de hozzáteszik, hogy a magyar gazdaság továbbra is nagy függésben van a külföldi hatásoktól. Éppen ezért többek között "az oktatás és az innováció erőteljes fejlesztésével fontos növelni a versenyképességünket, javítani kell a munkaerő képzettségét" – írják. De hozzáteszik, "a korrupció rendkívül súlyos probléma".

A PBK szerint: Vissza kell szorítani a korrupció minden formáját az adóelkerüléstől a járadékvadászatig, melynek során nem valós teljesítménnyel, hanem politikai segítséggel, a törvények kijátszásával akarnak egyesek új vagyont létrehozni vagy versenyelőnyt szerezni.

Az oktatáspolitikáról, illetve a felsőoktatásról hosszan fejtik ki véleményüket, többek között a NAT-ról is. Az érdemek mellett hozzáteszik, "jóval nagyobb hangsúlyt kellene kapnia az anyanyelv helyes és igényes használatának, a családi életre nevelésnek, valamint a hon- és népismeretnek". De külön kitérne a gender szakra is, és hát mindenki megnyugodhat:

A nyáron felajzotta a kedélyeket a „gender” szakok „betiltásáról” szóló vita. Tudomásunk szerint nincs szó betiltásról, csupán annyi történt, hogy a kormány a hatályos jogszabályok keretei között maradva visszavonta a téma külön szakon való oktatására vonatkozó engedélyt. Álságos a tudományos kutatás szabadsága és a tanszabadság Alaptörvénynek ellentmondó korlátozásáról beszélni, mert a téma továbbra is szabadon kutatható és oktatható, legfeljebb nem egy kiemelt figyelmet vonzó önálló szakon, hanem például a szociológia főtárgy vagy egy doktori program keretében.

És egyébként is túl sok szakot akkreditálnak.

Összefoglalójukban kitérnek az MTA finanszírozása körül kialakult helyzetre is. Szerintük tévesek a kritikák, a költségvetés átalakítása nem sérti az intézményi autonómiát. A PBK szerint rendben van, ha az állam fenntartja a jogot arra, hogy bizonyos dolgok kutatását preferálja, de ez csak úgy működhet jól, ha ezeket osztják a kutatók is. "A sokszor kapkodó és udvariatlan kommunikáció nem segíti a kibontakozást" – teszik hozzá.

Az egészségüggyel kapcsolatban rögtön az elején rögzítik, hogy a paraszolvencia, azaz a hálapénz rendszerét fel kell számolni, ehhez viszont az egészségügyi dolgozók bérét emelni kell.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink