hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

 

Változik a személyiségünk, ha iszunk?

Ernest Hemingway, Mary Poppins, dilis professzor és Mr. Hyde

A University of Missouri kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy az alkohol hatására hogyan változik meg az emberek viselkedése, s vajon ez tipizálható-e? – közli a HáziPatika.

Az egészségügyi szakembereket képző chicagói Midwestern University 187 hallgatóját vontak be a kísérletbe, akik a cimboráikkal kísérletképpen jól felöntöttek a garatra. Az erről szerzett szigorúan tudományos tapasztalatokat az Addiction Research & Theory című folyóiratban tették közzé a kutatók. Ezek szerint négy tipikus és beszédes nevekkel azonosított viselkedéscsoportba sorolhatók be az alkohol befolyására alatt álló emberek: Ernest Hemingway, Mary Poppins, dilis professzor és Mr. Hyde.

A University of Missouri egy másik tanulmánya, amely a Clinical Psychological Science folyóiratban jelent meg, pedig azt ismerteti, hogy nagy különbség van a személyiség megjelenésében aközött, ahogy az italozó önmagát látja, és ahogy a barátai látják. Rachel Winograd pszichológus, a tanulmány vezető szerzője meglepően nagynak nevezte ezt a különbséget.

A kutatók ezúttal 156 résztvevőt vizsgáltak meg, s gyűjtöttek információt a józan és az alkoholos viselkedésükről. Azt tapasztalták, hogy öt személyiségtényezőben okozott különbségeket az alkoholfogyasztás: a lelkiismeretesség alacsonyabb szintre került, a tapasztalatok és élmények befogadására való nyitottság szűkült, az egyetértésre való képesség mérséklődött, magasabbra emelkedett az extrovertáltság, illetve kárt szenvedett az érzelmi stabilitás.

Részletek

(forrás: Házipatika)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink