hirdetés
2024. április. 17., szerda - Rudolf.
hirdetés

 

Érdemes a serdülőket bevonni a civil tevékenységekbe

A civil tevékenységekben való serdülő- és fiatal felnőttkori részvétel hasznos a felnőttkori egészségi állapot, valamint a képzettség és az anyagi előrejutás szempontjából egyaránt, állapította meg egy tanulmány, ami a Child Development című szakfolyóiratban jelent meg. Egyetlen eltérés mutatkozott a mintázatban.

A Fordham University és a University of Massachusetts kutatói által végzett felmérés szerint számos szempont miatt megéri civil tevékenységekben venni részt (Impacts of Adolescent and Young Adult Civic Engagement on Health and Socioeconomic Status in Adulthood). Mint a kutatásvezető Parissa J. Ballard, a család- és közösségi orvoslás professzora elmondta, a civil tevékenység hozzájárul a közösség-építéshez, társadalmi igényeket elégít ki, segít a helyi politikák megjavításában, és biztosítja az egészséges demokráciát. Ráadásul, mint a kutatás eredménye bizonyítja, a civil tevékenység jót tesz a résztvevők egészségi állapotának is, bár egy eltérés mutatkozik a mintázat alól.

A szakemberek az amerikai Nemzeti Longitudinális Egészségfelmérés serdülőkkel foglalkozó reprezentatív adatait használták. A vizsgálatban 9471, mindenféle etnikai és társadalmi-gazdasági státuszú serdülő és fiatal felnőtt (18 és 26 éves kor közötti) vett részt, a kimenetek között szerepelt a társadalmi-gazdasági státusz (pl. tanulmányi előmenetel, személyes bevétel, a háztartás bevétele), valamint a fizikai és mentális egészséggel összefüggő információk is (pl. depressziós tünetek, egészségre kockázatos viselkedés, metabolikus markerek).

Copyright: <a href='https://hu.123rf.com/profile_netsay'>netsay / 123RF Stock fotó</a>

A kutatók három típusú civil tevékenység hatását elemezték: szavazás, önkéntes munka, aktivizmus. Mindhárom pozitív összefüggést mutatott a későbbi élet során elért bevétellel és képzettségi szinttel.

A szavazásban való részvétel és az önkéntes munka jobb későbbi mentális egészséggel és kevesebb egészségre kockázatos viselkedéssel (pl. kábítószer-használat vagy egészségtelen étkezési szokások) járt együtt, és nem befolyásolta a fizikai egészséget. Az aktivizmus, bár magasabb szintje nagyobb későbbi bevétellel és jobb tanulmányi előmenetellel járt, nagyobb esélyt jelentett a felnőttkori egészségre kockázatos viselkedésekre nézve.

A serdülők és fiatal felnőttek számára hasznos, ha értelmes civil tevékenységekben vesznek részt, szögezi le Lindsay Till Hoyt, a tanulmány egyik szerzője, és hozzáteszi: további kutatásoknak kell kideríteniük, mi az oka annak, hogy a szavazásban való részvétel és az önkéntes munka pozitívan függ össze a későbbi mentális egészséggel és kevesebb egészségre kockázatos viselkedéssel jár együtt, míg az aktivizmus a felnőttkori egészségre kockázatos viselkedésekkel mutat összefüggést.

Elképzelhető, hogy az aktivista fiatal frusztráltnak érzi magát, amikor azt tapasztalja, hogy a dolgok csak lassan változnak, teszi hozzá a pszichológus.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink