hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

 

MTA: nem kérnek a Professzorok Batthyány Körének javaslatából

Erdélyi intézmények is aggódnak az Akadémiáért

A konzervatív tudóskör megoldási javaslatai nem tetszenek az MTA dolgozóinak, mert azok továbbra is szétválasztanák az MTA-t és a kutatóintézeteket, írta a hvg.hu. Erdélyi intézmények is szolidárisak.

Az MTA dolgozóinak nem tetszik a konzervatív Professzorok Batthyány Körének (PBK) megoldási javaslata a kormány és az akadémia közötti finanszírozási ellentét feloldására, áll az Akadémiai Dolgozók Fóruma (ADF) közleményében.

A kutatómunka feltételeinek reformjára nyitott az MTA vezetése és dolgozói, de ez csak az akadémiával együtt kialakított tervek alapján mehet végbe. Az ADF továbbra is garanciákat követel az alapellátás biztosítására, a dolgozók egzisztenciális biztonságának fenntartására.

Az MTA-t érintő kormányzati intézkedések ellen kedden 13 órakor élőlánccal terveznek tiltakozni a szimpatizánsok és az MTA dolgozói.

A kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) vezetősége és a szintén kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet kutatói közleményben adtak hangot aggodalmuknak hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) és kutatóintézeti hálózata körül kialakult bizonytalanság miatt, írja az MTI. Az egyetem honlapján közölt, a BBTE vezetősége által jegyzett közlemény arra világít rá, hogy a tanintézet számára kiemelt fontosságú az együttműködés az MTA-val és kutatóintézeteivel. A BBTE számos oktatója szerzett és szerez tudományos fokozatot, az akadémia munkatársai közül többen járultak és járulnak hozzá társult oktatóként a kolozsvári egyetem fejlődéséhez.

"Mindezek értelmében aggódva figyeljük az MTA és kutatóintézeti hálózata körül kialakult bizonytalanságot. (...) Reméljük, hogy az MTA és kutatóintézeti hálózatának helyzete az MTA számára megnyugtató módon rendeződik, ami lehetővé teszi további gyümölcsöző együttműködésünket ezzel a mind hazai, mind nemzetközi téren nagy elismertségnek örvendő intézménnyel", fogalmazott a BBTE vezetősége.

A kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársai szolidaritási nyilatkozatot juttattak el hétfőn az MTI-hez. Ebben szintén arra a szoros szakmai kapcsolatra hivatkoztak, amely a kolozsvári intézmény és az MTA kutatóintézetei, valamint szakemberei között kialakult. "Aggodalommal figyeljük az MTA kutatóintézeti hálózatának átalakítási folyamatát, amelyet szakmailag indokolatlannak és az MTA kutatóival szemben méltánytalannak tartunk. Mi, a kolozsvári Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársai, szolidaritásunkat fejezzük ki magyarországi kollégáinkkal, és támogatjuk az Akadémiai Dolgozók Fórumának tiltakozó akcióját", áll a kisebbségkutató munkatársai által jegyzett nyilatkozatban.

(forrás: hvg.hu, MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink