hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

 

Emberi sejtek juhembriókban

Szakértők egy csoportja olyan juhembriókat hozott létre, melyek emberi genetikai kódokat is tartalmaztak, számol be a 24.hu.

A kutatók bíznak benne, hogy új kísérletüknek köszönhetően a jövőben olyan genetikailag módosított embriókat tenyészthetnek majd ki, melyek alkalmasak lesznek a szervátültetésekre, írja a 24.hu.

A vizsgálatban a csapat szigorú szabályokat követve hozta létre az emberi genetikai kódokat is tartalmazó embriókat, melyeket aztán 28 nappal később meg is semmisítettek. A szakértők felnőtt emberi őssejteket ültettek be birkaembriókba, majd négy héten át figyelték a fejlődésüket. Tízezerből nagyjából egy sejt emberi ezekben a juhembriókban – magyarázta Pablo Ross, a Davisi Kaliforniai Egyetem munkatársa. Bár ez még mindig csak 0,01 százalékot jelent, az arány így is nagyobb, mint a korábbi ember-disznó kimérákban.

Több olyan tanulmányt is publikáltuk, melyek azt mutatják, hogy képesek vagyunk ezt a területet célozni, így elkerülhetjük, hogy az emberi sejtek emberi aggyá vagy nemi mirigyekké differenciálódjanak – mondta Hiro Nakauchi, a Stanford Egyetem munkatársa és a csapat tagja.

A kutatóknak még rengeteg munkára lesz szükségük ahhoz, hogy az állatokat emberek számára is hasznosítható donorokká alakíthassák. A szakértők azt tervezik, hogy engedélyt kérnek olyan kísérlet elvégzésére is, melyekben az embriókat 28 napnál tovább hagyhatják fejlődni.

(forrás: 24.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés

Könyveink